Συνταγές
Ένα εύκολο φαγητό με γεμιστές πιπεριές με αρμπαρόριζα – κιμά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
12 πιπεριές πράσινες και πολύχρωμες – βάλαμε 6 πράσινες και 6πολύχρωμες
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 μικρές ντομάτες – προαιρετικά ήταν περίσσευμα
14 κουτ. σ. ρύζι νυχάκι ξεπλυμένο πολύ καλά και στραγγισμένο
200 ml ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα κύκνος – 400 γραμ.
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα στο μούλτι
1/2ματσάκι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
4 – 5κλωναράκια ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
2 κουτ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα αρμπαρόριζας
1 λεμόνι το ξύσμα του – ιδανικά λαιμ
1 σφηνάκι λευκό κρασάκι γλυκό κατά προτίμηση
Ανθό αλατιού η αλάτι
Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
Πάπρικά κόκκινη γλυκιά
1 κουτ. σ. πελτέ ντομάτας
Νερό – αν χρειαστεί
Αλουμινόχαρτο
Αντικολλητικό ταψί
Εκτέλεση
Προ – θερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο κελσίου στις αντιστάσεις.
Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές, και τα κοτσάνια τους αν είναι μακριά.
Αδειάζουμε την ψίχα τους, και την ξεσποριάζουμε,
Το ίδιο κάνουμε και για τις δυο ντομάτες.
Ξεπλένουμε τις πιπεριές, και τις βάζουμε στο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
Το ίδιο κάνουμε και στις δυο ντομάτες χωρίς να τις ξεπλύνουμε.
Στον πάτο του ταψιού, αραδιάζουμε σφηνοειδώς τις πατάτες μας, ώστε να στηρίζουν τις πιπεριές.
Αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι, και πασπαλίζουμε με πάπρικα, τις πιπεριές και τις ντομάτες εσωτερικά, και τις πατάτες.
Στραγγίζουμε σε σιλό, την κονσέρβα της ψιλοκομμένης ντομάτας, κρατάμε το καθαρό ζουμί τους, χώρια σε ένα μπολ, και την ψίχα τους, μαζί και την ψίχα από τις 2 ντομάτες και την ψίχα από τις πιπεριές, την αλέθουμε στο μούλτι.
Φτιάχνουμε την γέμιση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 7/9.
Μόλις μαλακώσουν, αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι (1 στροφή για κάθε πιπεριά), πασπαλίζουμε με πάπρικα και ανακατεύουμε τον πελτέ μέσα στα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βραχεί πολύ καλά με το ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασάκι.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τελευταίο τον πολτό, από τίς ντομάτες και τις πιπεριές.
Αφήνουμε να πάρει μια δύο βράσεις, αποσύρουμε από την φωτιά, και ανακατεύουμε μέσα στην γέμιση, τα φύλλα μαϊντανού – δυόσμου – αρμπαρόριζας, και το ξύσμα λεμονιού.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και καλύπτουμε με τα καπάκια τους.
Το ίδιο κάνουμε και στις 2 ντομάτες.
Αδειάζουμε στον πάτο του ταψιού, τον καθαρό ντοματοχυμό που έχουμε κρατήσει.
–Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό, ώστε να καλύπτει η σάλτσα κατά 2 δάχτυλα τον πάτο του ταψιού.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αποφεύγοντας τα γεμιστά.
Κουνάμε το ταψί, για να ανακατέψουμε.
Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο, κλείνοντας ερμητικά τα χείλια του ταψιού, γύρω – γύρω, και ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα, με σκεπασμένο το ταψί, για 1ωρα και 1/4.
Μετα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, ( το ταψί θα είναι γεμάτο υγρά, έτσι πρέπει να είναι), και ψήνουμε άλλη 1 ωρα και 1/4με ξέσκεπο ταψί, (πάντα στην χαμηλή σχάρα), η μέχρι να δέσει η σάλτσα, και να μείνει το φαγητό με το χαρακτηριστικό κόκκινο λάδι του.
Ξεφουρνίζοντας αλείφουμε τα γεμιστά με βοήθεια πινέλου με το λάδι τους να γυαλίσουν.
ΣΗΜΕΊΩΣΗ:
Αν δεν έχω τις δύο ντομάτες περίσσεμα ( που συνήθως δεν έχω) βάζω δυο πιπεριές ακόμη και προσθέτω στην γέμιση 1/4της κούπας νερό, και 1/4της κούπας νερό, επιπλέον στον πάτο του ταψιού, ισορροπώντας έτσι την ψίχα από τις ντομάτες που λείπει.
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!