Συνταγές
Έγινε της …ζύμης – το ένα καλύτερο από το άλλο! Ανάρπαστες εκτελέσεις
Η Συνταγή είναι από Anastasia Lazaraki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη πεϊνιρλί
Με τη ζύμη για πεϊνιρλί έφτιαξα και ντονατσάκια
• 500 γραµ. αλεύρι σκληρό
• 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
• 1 φακελάκι μαγιά
• 1 φλ. νερό χλιαρό και ½ φλ. χλιαρό γάλα
• 2 κ.γλ ζάχαρη
• 1 κ.σ βούτυρο κρύο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πιάνω προζυμάκι βάζοντας τη μαγιά , τη ζάχαρη, μία χούφτα αλεύρι και λίγο από το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Ανοίγω το φούρνο στους 40 και κλείνω μετά από 1 λεπτό ίσα να ζεσταθεί ο φούρνος μου. Σκεπάζω το μίγμα μαγιάς και αφήνω 5-10’ να κάνει φουσκαλίτσες που σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε.
Σε άλλο μπολ βάζω αλεύρι, βούτυρο και σε μία άκρη το αλάτι να μην έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά. Προσθέτω το μίγμα μαγιάς το χλιαρό γάλα και τόσο νερό για να ζυμωθεί και να γίνει ένα εύπλαστο ζυμαράκι. Το σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Χωρίζω τη ζύμη στα δύο. Ανοίγω με πλάστη τη ζύμη σε 4 βαρκούλες, αφήνω να ξεκουραστούν 15’ και βάζω γέμιση σάλτσα τομάτας, τυρί (γκούντα και ρεγγάτο) αλλαντικά (bacon). Ψήνω σε φούρνο που έχει προθερμανθεί καλά, σε ταψί που είναι καυτό σε αντιστάσεις στους 220 για 15-20’.
Την άλλη μισή ζύμη την έβαλα στο ψυγείο και το πρωί έφτιαξα μικρά donuts που τηγάνισα σε ελαιόλαδο. Τους έβαλα ζάχαρη, μέλι με κανέλλα και πραλίνα φουντουκιού.
Ζύμη γιαουρτιού
Πίτσα και μερεντοπιτάκια με τη ζύμη γιαουρτιού
1 γιαούρτι πλήρες
1 βιτάμ μικρό
1 φαρίνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα ζυμώνω όλα μαζί. Δεν έχει χρόνο αναμονής για φούσκωμα. Είναι έτοιμη προς χρήση.
Με τη μισή ζύμη έφτιαξα μια πίτσα. Έβαλα σάλτσα, τυριά, αλλαντικά, πιπεριές και έψησα στους 190 για 20 λεπτά.
Με την υπόλοιπη ζύμη μερεντοπιτάκια που έκλεισα σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ίδια θερμοκρασία και ώρα ψησίματος.
Ζύμη για σπανακοτυρόπιτα
1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ αλάτι
2 κ.γλ ξύδι
αλεύρι ή νεσιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Γέμιση πίτας
3/4 κιλού σπανάκι
σέσκουλα
1/2 μαρούλι
μαϊντανό
άνηθο
πράσο
κρεμμυδάκι φρέσκο και ένα ξερό καραμελωμένο με λίγη ζάχαρη
2 αυγά
1 1/2 γλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κιλό φέτα
1/4 κιλού γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Aνοίγω ένα ένα φύλλο και στρώνω σε λαδωμένο ταψί. Τρία φύλλα κάτω, γέμιση χόρτων, τυριά ,γέμιση χόρτων και τέλος άλλα τρία λεπτά φύλλα από πάνω.
Χαράσσω, ραντίζω με νεράκι και ψήνω 1 ώρα στους 220. Περιμένω να κρυώσει λίγο πριν την κόψω και την αραδιάζω σε σχάρα να διατηρηθεί τραγανό και το κάτω φύλλο.
Ζύμη για κουραμπιεδάκια λαδιού
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι του τσαγιού κρύο ελαιόλαδο
2 κ.σ κρύο βιτάμ
1 φλ. ελληνικού καφέ πορτοκάλι στυμμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
¾ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γλ σόδα
1 κ.γλ baking
Αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρδισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε δυνατό μίξερ χτυπάω το λάδι με το βιτάμ και προσθέτω τη ζάχαρη να λιώσει.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτω το κονιάκ, baking και το αλεύρι για γίνει μια μαλακή ζύμη. Τέλος τον ξηρό καρπό.
Τυλίγω σε μεμβράνη και αφήνω να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Σχηματίζω μπαλάκια, ψήνω στους 190 πάνω κάτω σχάρα 15-20΄.
Όταν κρυώσουν πασπαλίζω με ζάχαρη
Η Συνταγή είναι από Anastasia Lazaraki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.