Connect with us

Συνταγές

Τέλειο ψωμί με το δικό σου φυσικό προζύμι

Published

on

189681303 2611433829159094 5659184863915875154 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά για το ψωμί :
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ( ή μισό- μισό με σκληρό)
300 γρ προζύμι αναπιασμένο και φουσκωμένο
2κγ αλάτι
2 κσ ελαιόλαδο( προαιρετικά)
650 γρ. Χλιαρό νερό(εμφιαλωμένο)
2 κσ γλυκάνισο ( προαιρετικά- *εγώ το λατρεύω)

#ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ :
300 γρ προζύμι έτοιμο
τότε απο το προζύμι μας, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε περ. σε 9-10 μέρες ( διαδικασία χειροποίητου προζυμιού),

100γρ προζύμι

θα προσθέσουμε:
100γρ σκληρό αλεύρι ( για τσουρέκια) και
100 γρ νερό εμφιαλωμένο

Ανακατεύουμε καλά ,αφήνουμε να φουσκώσει 6-8 ώρες ,σκεπασμένο με πετσέτα
ή το αφήνουμε καλά κλεισμένο σε βαζάκι όλο το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας

#ΤΑΪΣΜΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ(ΜΑΝΑ) :

Στο προζύμι =ΜΑΝΑ ,που μας απομένει ,συμπληρώνουμε για κάθε μισό φλ.τσ( με το μάτι)
2κσ σκληρό αλεύρι και 2 κσ νερό εμφιαλωμένο

Αφήνουμε 1-2 ώρες σκεπασμένο να φουσκώσει και το ξαναβάζουμε ερμητικά κλεισμένο στο ψυγείο για την επόμενη δημιουργία μας!
Και φυσικά το ταΐζουμε τουλάχιστον 1 – 2 φορές την εβδομάδα ,άσχετα με την ποσότητά του,
1-2 κσ αλεύρι και ίδια ποσότητα εμφιαλωμένου νερού

Εκτέλεση ψωμιού:
Βάζουμε το αλεύρι και τον γλυκάνισο σε μια λεκάνη , ανακατεύουμε μέσα και το αλάτι
Σκάβουμε μια λακκούβα και ρίχνω εκεί το αναπιασμένο φυσικό προζύμι και λίγο νερό, το λάδι και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να διαλυθεί καλά το προζύμι
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό να γίνει ένα ζυμάρι που να κολλάει γιατί θέλουμε να έχει αρκετή υγρασία (Το ανακάτεμα το κάνουμε με το κουτάλι, όχι με τα χέρια)

Σκεπάζουμε τη λεκάνη, την αφήνουμε 30- 40 λεπτά
Όταν περάσει η ώρα κάνουμε τα 4-5 διπλώματα !
Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και κάνουμε ξανά τα ίδια διπλώματα και συγχρόνως τραβώντας απαλά την ζύμη

Αυτή η διαδικασία γίνεται 5- 6 φορές ανά μισή ώρα ( στο διάστημα 3 ωρών περπ.)
Έχουμε δίπλα μας ένα μπωλάκι με νερό στο οποίο βουτάμε και συγχρόνως τινάζω τα δάχτυλά μου , κάθε φορά που κάνουμε αυτά τα διπλώματα ώστε να μην κολλάει στο χέρι μου η ζύμη
Αυτό το κάνουμε για να γίνει το ψωμί μας αφράτο με ωραία ψύχα

Αφού τελειώνουμε τα διπλώματα, αφήνουμε να ανέβει, να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο Θέλει περίπου 3 -4 ώρες

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια γυρίζουμε με προσοχή το ζυμάρι με την βοήθεια μια χούφτας ή μίας μαρίζ βρεγμένης και χωρίζουμε σε δύο μέρη για να σχηματίσουμε 2 ψωμιά
Διπλώνουμε σαν φάκελο το κάθε ψωμάκι

Τα τοποθετουμε με τις ενώσεις προς τα κάτω σε καλαθάκι που έχω στρώσει βαμβακερή πετσέτα ή αντικολλητικό χαρτί , αφού πρώτα πασπαλίσουμε με ελάχιστο Νισεστέ
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια του ψωμιού και σκεπάζουμε με πλαστικό καλύμμα ή μεγάλη σακκούλα τροφίμων ( ευρύχωρα για να μην ακουμπήσει η ζύμη όταν φουσκώσει

#Σε αυτό το σημείο αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν τα ψωμάκια μου για περίπου 3-4 ώρες
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να κάψει στις αντιστάσεις , στους 200 β ,για 15λ

Το βγάζουμε και προσεχτικά να μην καώ τοποθετώ τα ψωμάκια μου στο ταψί και ψήνω αμέσως αφού χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 180β
#Το ιδανικότερο όμως,για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα είναι μετά το πρώτο 3-4ωρο φούσκωμα τους και αφού το τοποθετήσουμε στα καλαθάκια μας ,όπως τα έχουμε σκεπασμένα , να τα βάλουμε όλη νύχτα στο ψυγείο(παραλείπουμε το: δεύτερο 3-4ωρο φούσκωμα σε θερμοκρασία δωματίου)

Το επόμενο πρωί τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα αφήνουμε περίπου 1- 2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ψήνουμε απευθείας αφού τα μεταφέρουμε στο ταψί όπως περιγράφω παραπάνω( κάψιμο ταψιού κ.ο.κ)
#Τα φουρνίζουμε και μετά από 8-10λ,που έχει δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα , κάνουμε 3-4 βαθιές χαρακιές στην επιφάνεια τους με μαχαίρι ή ξυράφι

Ψήνουμε στους 180 β , στις αντιστάσεις ,στην μεσαία θέση σχάρας , για 1 ώρα περίπου
#Συνήθως φτιάχνουμε την διπλή δόση ,δηλ.4 φρατζολίτσες και τις ψήνουμε την μία δίπλα στην άλλη ,σε ξεχωριστό αντικολλητικό χαρτί την κάθε μία ,στο βαθύ ταψί του φούρνου

Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές12 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές14 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές16 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές18 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές20 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές22 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές1 ημέρα ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές3 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version