Connect with us

Συνταγές

Μουσακάς – Αξίζει να τον φτιάξουμε τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους

Published

on

299025359 1045032446169434 4046824507867470661 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες (οι δικές μου ζύγιζαν 2.400 γρ)
1 κιλό πατάτες σε οριζόντιες φέτες ½ εκατ. ( ή ίδιο βάρος σε μελιτζάνες)
200 ml ελαιόλαδο
200 γρ τριμμένη γραβιέρα
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
800 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
1-2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας, 1 δαφνόφυλλο, 5-6 κόκκους μπαχάρι, ½ κγλ ρίγανη
½ κουτί πουμαρό
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
αλάτι-πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 λίτ γάλα
4 ½ κ.σ βούτυρο
7 κ.σ αλεύρι
2 αυγά (χτυπημένα)
μοσχοκάρυδο τριμμένο ( 2 τσιμπιές), λίγο αλάτι
1 χούφτα από την τριμμένη γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζω από βραδύς τον κιμά. Τον σωτάρω σε μεγάλο τηγάνι όπου έχω ζεστάνει καλά λίγο ελαιόλαδο. Με πηρούνι τον δουλεύω να σκορπίσει. Πριν πάρει χρώμα ρίχνω κρεμμύδι-σκόρδο, αλάτι και αφήνω να γυαλίσει το κρεμμύδι.

Αδειάζω σε μέτρια κατσαρόλα, προσθέτω ντομάτα, πουμαρό, μπαχαρικά και 1-2 φλυτζανάκια του καφέ νερό.Δοκιμάζω στο αλάτι, σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει 45 λεπτά.Ελέγχω να μη στεγνώσει και προσθέτω λίγο νερό αν χρειαστεί.Πρέπει να γίνει μελάτο αλλά όχι νερουλό ούτε στεγνό.Αφαιρώ κανέλλα και μπαχάρι και βάζω ψυγείο.

Την άλλη μέρα καθαρίζω τις μελιτζάνες αφαιρώντας λωρίδες φλούδας. Κόβω σε φέτες καθέτως, πάχους λίγο λιγότερο από 1 εκατ. Τις βάζω σε λεκάνη γεμάτη αλατισμένο νερό. Αφήνω να σταθούν κανένα 20λεπτο και μετά ξεπλένω και σφίγγω πολλές μαζί να φύγει το νερό τους.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Ντύνω 2 ταψιά με λαδόκολλα, τη λαδώνω, στρώνω τις φέτες, τις λαδώνω από πάνω με πινέλλο, αλατίζω ελάχιστα και ψήνω στον φούρνο επί 35 λεπτά να πάρουν χρώμα.

Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τις πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες ½ εκατ.
Ζεσταίνω λίγο τον κιμά να μελώσει.

Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ, λιώνοντας σε μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο και μόλις αφρίσει ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω για 2 λεπτά με αυγοδάρτη. Προσθέτω το γάλα, στην αρχή το μισό και μετά το υπόλοιπο ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πηχτώσει ενώ δοκιμάζω και στο αλάτι. Αφήνω να χλιαρύνει για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει πέτσα. Προσθέσω τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να μην ψηθούν.Τέλος προσθέτω μοσχοκάρυδο και μια χούφτα από την τριμμένη γραβιέρα.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνω πρώτα τις πατάτες να καλυφθεί καλά ο πάτος.Σκορπάω πάνω τους κιμά και λίγη από τη γραβιέρα. Συνεχίζω με φέτες μελιτζάνας -κιμά-γραβιέρα, σε 2 στρώσεις. Η τελευταία στρώση είναι κιμάς-γραβιέρα.

Σκεπάζω με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζω παρμεζάνα ή άλλο τυρί και ψήνω στους 190 βαθμούς αέρα επί 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.Αφήνω να κρυώσει πριν τον κόψω.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές5 λεπτά ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές2 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές4 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές18 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές20 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές22 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές5 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Exit mobile version