Συνταγές
Μόλις τα έβρασα…δεν κόλλησαν καθόλου! MAKAΡONIA ΧΕΡΙΣΙΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΑ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Στη Χίο τα φτιάχνουν οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιώντας ένα κλαδάκι από σπάρτο.Χρησιμοποίησα ένα ξύλινο χοντρό σουβλάκι με μήκος 30 εκατοστά που έκοψα τη μύτη του με τανάλια.Το αλεύρι να είναι σιμιγδαλένιο. Της Λήμνου είναι από τα καλύτερα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 1 ΜΕΡΙΔΑ
100 γρ αλεύρι κίτρινο σιμιγδαλένιο σκληρό
50 γρ (ml) χλιαρό νερό (μισό φλυτζανάκι ελληνικού καφέ)
1 τσιμπιά αλάτι (προαιρετικό)
Μισό κτγ ελαιόλαδο
*Για περισσότερες μερίδες πολλαπλασιάζουμε τα υλικά.
Εκτέλεση:
Ζύμωσουμε επί 10 λεπτά μια ζύμη λεία και πολύ σφιχτή.Τη χώρισουμε στα δύο και έβαλα τα κομμάτια σε σακούλα. Τα άφησα μισή ώρα να αποχερίσουν, που έλεγε η μάνα μου.
Έπλασα με κάθε κομμάτι ένα χοντρό κορδόνι μήκους 25 εκατοστών και κοψουμε το κάθε κορδόνι σε 12 κομματάκια .Κάθε κομματάκι το έπλασα σε κορδονάκι 8 εκατοστά μακρύ.
Το πασπάλισουμε με λίγο αλεύρι, αλεύρωσα και το σουβλάκι και πατώντας με την παλάμη μου έπλασα σε μακαρόνι, μήκους 16-18 εκατοστών. Μου βγήκαν 24 μακαρόνια.
Τα αράδιαζουμε στο ξύλινο πλαστήρι ελαφρά αλευρωμένο.
Άφησουμε να στεγνώσουν λίγο αλλά μπορώ και να τα βράσουμε αμέσως, για 5-6 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
Σερβίρουμε είτε περιχυμένα με καυτό βούτυρο και πασπαλισμένα με φέτα είτε με μια ωραία σάλτσα.
Αυτά που έφτιαξα τώρα θα συνοδεύσουν κοκκινιστό κόκκορα. Από πάνω θα ρίξουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ένα ποτήρι κρασί και άσε να βρέχει
* Οι Ιταλοί το αποκαλούν semola rimacinata, δηλαδή ” διπλοαλεσμένο σιμιγδάλι”. Όταν οι βιομηχανίες γράφουν στην ετικέτα των ζυμαρικών ότι είναι από σιμιγδάλι εννοούν ότι είναι από σκληρό αλεύρι κίτρινο.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.