Συνταγές
Cheers! Σπιτική συμπυκνωμένη λεμονάδα για βαρυστομαχιές, φουσκώματα κλπ!
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Συνολικά από 10 κιλά λεμονάκια βγήκαν 5 κιλά συμπυκνωμένος χυμός
Στίβουμε τα λεμόνια μας και μετράμε το ζουμάκι τους. Κάνουμε με 2 κατσαρόλες μπεν μαρί (στην από κάτω νεράκι και η από πάνω να μην ακουμπάει στο νερό), βάζουμε στην πάνω κατσαρόλα το λεμονοζουμάκι και ίση ποσότητα ζάχαρης (σε εμένα βγήκε 3,5 κιλά ζωμός, οπότε πρόσθεσα 3,5 κιλά ζάχαρη).
Όταν αρχίσει να βράζει το νερό στην κάτω κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά κατά διαστήματα. Μόλις διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη (παίρνει ωρίτσα αυτό) είναι έτοιμη και τη μεταγγίζουμε σε γυάλινα μπουκάλια
Αφού κρυώσουν τοποθετούμε στο ψυγείο (εκτός ψυγείου χαλάει μετά από κανένα μήνα), όπου διατηρείται τουλάχιστον για 1 χρόνο
ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΙΝΟΥΜΕ:
Σε ένα νεροπότηρο βάζουμε 1 δάχτυλο από το συμπυκνωμένο μας χυμό-σιρόπι, προσθέτουμε σόδα ή νερό, πάγο και ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά
Εάν θέλουμε διακοσμούμε από πάνω και με τουφίτσα δυόσμο! Και έτσι έχουμε ένα Mochito άνευ αλκοόλ
Παραλλαγή:
όσο χυμό (περασμένο απο τουλουπανι,) τόσο και ζάχαρη. Τ αφήνουμε στην κατσαρόλα 24 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έτσι λιώνει η ζάχαρη και δεν χρειάζεται η ταλαιπωρία του Μπεν Μαρί.
Τότε τα βάζουμε σε γυαλινα μπουκάλια και ψυγείο.
*Αν μέσα στον χυμό τρίψετε και ξύσμα λεμονιού πέρνει ενα υπέροχο άρωμα και στραγγίζετε πριν το βάλετε στα μπουκάλια .
Συμβουλή:
Μην ξεχάσετε να σουρωσετε τον χυμό λεμονιού δύο και τρείς φορές γιατί χαλάει διαφορετικά
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.