Συνταγές
Νόστιμη Κρεατόπιτα με πράσο, όπως την φτιάχνουν στην Μακεδονία
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Κλασική συνταγή για κρεατόπιτα με πράσο, η οποία φτιάχνεται στην Μακεδονία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα! Δοκιμάστε την συνταγή και δεν θα την αλλάζετε! Ας ξεκινήσουμε:
ΥΛΙΚΑ
Zύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια νερό περίπου
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κούπα φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ηλιέλαιο
100 γρ βιτάμ
Γέμιση
500γρ μοσχαρίσιος κιμάς
2 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένο κασέρι
3 αυγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενώνουμε τα υλικά της ζύμης και κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί αφού την σκεπάσουμε με μία πετσέτα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη φυτίνη, το βιτάμ και το ηλιέλαιο και τα ζεσταίνουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Το αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Κάθε μέρος το χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου. Αλείφουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι, έχουμε ένα φύλλο με 8 στρώσεις. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πράσα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Αφού κρυώσει η γέμιση συμπληρώνουμε τα χτυπημένα αυγά και το κασέρι.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ταψί περίπου 40 εκ. με το φύλλο να εξέχει λίγο έξω από το ταψί. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο.
Γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει έξω από το ταψί και δημιουργούμε τον κόθρο. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, την κόβουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για μία ώρα.