Τσουρέκια… η μαγεία του Πάσχα
Connect with us

Γλυκα

Τσουρέκια… η μαγεία του Πάσχα

Published

on

tsoureki

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

tsoureki
Πρωταγωνιστές της Πασχαλινής περιόδου.. τα Τσουρέκια!!

Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας δίνει τα αφρότερα, ελαφρύτερα και νοστιμότερα τσουρέκια! Η παρασκευή τους είναι πολύ εύκολη και μάλιστα χωρίς πολύ φασαρία και αναμονές {μέσα σε 4 ώρες είναι έτοιμα}, ειλικρινά! Η επιτυχία τους, τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά, είναι σίγουρη!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα τσουρεκάκια αυτά και σας εγγυώμαι πως δεν θα αναζητήσετε άλλη συνταγή!Να ευχηθώ λοιπόν, εκτός από καλή επιτυχία με τα τσουρέκια σας με όποια συνταγή και να τα φτιάξετε, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και καλή διάθεση.. αμήν!

Υλικά {για 4 μεγάλα τσουρέκια}

μείγμα αλεύρων

  • 1 συσκευασία σκληρό αλεύρι {το γνωστό κίτρινο}
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις {Αλλατίνη}
  • 1 σακουλάκι μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 σακουλάκι κακουλέ σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. αλάτι

μείγμα αβγών

  • 8 αβγά
  • 650γρ. ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ή 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 250γρ. γάλα πλήρες

μείγμα μαγιάς

  • 125γρ. νωπή μαγιά {ζαναέ}
  • 300γρ. ζεστό νερό
  • 185γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 270γρ. φυτίνη

επάλειψη

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο
  • σουσάμι

Εκτέλεση
Προετοιμασία: Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας και βεβαιωνόμαστε πως δεν λείπει κάποιο από αυτά {μην τρέχουμε πανικόβλητες}!!

DSC00193

Μείγμα αλεύρων: Σε μια βαθιά λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο άλευρά μας και έπειτα στην κορυφή και χωρίς να ανακατέψουμε βάζουμε το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανίλιες και το αλάτι. Τη λεκάνη αυτή τη βάζουμε στο φούρνο {τον οποίο έχουμε ανάψει στους 20c για να ζεσταθούν και να αναδυθούν έτσι τα αρώματα από τα μπαχάρια μας} για όση ώρα ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

DSC00199

Μείγμα αβγών: Σε βαθύ κατσαρολάκι και με βαρύ πάτο χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 1′ με 2′. Ανάβουμε το μάτι μας στο 5 {το δικό μου είναι διαβαθμισμένο μέχρι το 9} και ζεσταίνουμε το μείγμα αυτό ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα και το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια θερμοκρασία μέσα στην οποία το δάχτυλό μας να αισθάνεται ευχάριστα ζεστά. Θέλει πολύ προσοχή με τα αβγά γιατί εάν ‘αρπάξουν’ τότε τα τσουρέκια μας θα αποκτήσουν εσωτερικά ένα σκούρο καφετί χρώμα και δεν θα είναι αφράτα ούτε γευστικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και πάμε για τη μαγιά.

Μείγμα μαγιάς: Σε βαθύ πυράντοχο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό προς ζεστό νερό {και εδώ θέλει προσοχή με τη θερμοκρασία για να μην ‘σκοτώσουμε΄τους μύκητες της μαγιάς}. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για να κάνουμε έναν πηχτό χυλό και από πάνω πασπαλίζουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε στο φούρνο, αφού βγάλουμε τη λεκάνη με τα άλευρα, που είναι στους 20c και αφήνουμε τη μαγιά να δράσει. Σε 10’ περίπου η μαγιά πρέπει να έχει φουσκώσει {ενδέχεται να χρειαστεί και παραπάνω ώρα, οπότε μην πανικοβληθείτε} και την βγάζουμε από το φούρνο. Ταυτόχρονα λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τη φυτίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μόλις λιώσουν όλα τα κομματάκια της, αποσύρουμε και τη διατηρούμε ζεστή.

DSC00203 DSC00202 DSC00200

Όλα τα υλικά μας είναι έτοιμα και σε ζεστή θερμοκρασία. Χύνουμε πρώτα τη μαγιά στα άλευρα, ζυμώνουμε, έπειτα τα αβγά και τμηματικά τη φυτίνη. Τα υλικά μας σε όλη τη διάρκεια είναι σημαντικό να είναι ζεστά.

DSC00222 DSC00205 DSC00204

Τη φυτίνη θα την προσθέσουμε σε 5 με 6 δόσεις. Θα χύνουμε από λίγη κάθε φορά στη χούφτα μας και θα ζυμώνουμε καλά να απορροφηθεί. Θα το καταλαβαίνομαι ότι το ζυμάρι ‘ήπιε’ τη φυτίνη γιατί θα κολλάει πολύ στα χέρια μας μετά από κάθε προσθήκη. Όταν τελειώσουμε με τη φυτίνη, σκεπάζουμε με καθαρή πλαστική σακούλα και βάζουμε στο φούρνο που εξακολουθεί να είναι στους 20c. Εμένα φούσκωσε μέσα σε 15′ {το πόσο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μπορεί λοιπόν να χρειαστεί και 1 ώρα}.

Το πριν

DSC00223

Και το μετά

 DSC00229

Έχουμε ετοιμάσει τα ταψάκια μας και τα έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι πατώντας το χωρίς να το ξαναζυμώσουμε και το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Έχουμε δίπλα μας και ένα πιατάκι με λίγο σπορέλαιο για να λαδώνουμε τα χέρια μας γιατί το ζυμάρι μας θα κολλάει. Παίρνουμε ένα μέρος από τα 4 και τα υπόλοιπα τα ξαναβάζουμε με τη λεκάνη μας στο φούρνο. Χωρίζουμε στα τρία και καθώς ανοίγουμε σε κορδόνι ταυτοχρόνως το γυρίζουμε προς αντίθετες κατευθύνσεις. Έτσι δημιουργούνται οι εσωτερικές κλωστές στα τσουρέκια μας. Έπειτα τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

DSC00238 DSC00237 DSC00234 DSC00232 DSC00231

Αφού τα έχουμε πλάσει σε πλεξούδες τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο δηλαδή για άλλα 15′ με 20′, εμένα τουλάχιστον τόσο χρειάστηκαν.

DSC00244

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τον ανάβουμε στους 150c. Πολύ προσεκτικά περνάμε την επιφάνεια του κάθε τσουρεκιού με το μείγμα του αβγού για την επάλειψη και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 45′ ακριβώς.

DSC00248

Έτοιμα τα τσουρέκια μας! Εύκολα, γρήγορα και πολύ νόστιμα! Γίνονται εξαιρετικά αφράτα και πολύ ελαφριά στο χέρι!

Μπορούμε να τα φυλάξουμε και στην κατάψυξη. Εγώ τα κόβω σε φετούλες, τις τυλίγω σε ζελατίνη και έχω έτοιμες μεριδούλες κολατσιού. Θέλουν έτσι πολύ λιγότερη ώρα να ξεπαγώσουν.

Καλή επιτυχία και ξανά ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΠΗΓΗ

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

tyropitakia
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

438781687 1897851570636502 4630730539001803796 n
Συνταγές13 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

440133414 10228960369826531 1343457125388605276 n
Συνταγές15 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές17 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

438171176 1937506040002352 1877909475322535809 n
Συνταγές19 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!
Συνταγές21 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

ΑΡΝΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ
Συνταγές21 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

438197678 25304900402457778 423526680758489844 n
Συνταγές21 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

18119105 1138967986230004 4333349049671937397 n
Συνταγές23 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

57649355 2118044975154083 601096409835372544 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

437147856 1938315829963860 225519671893452047 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

439633102 1460436074867075 2534860851481094014 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

437515873 7444297028939942 5219485790861000361 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

440402969 2120746691617269 8294024271672274047 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

437134706 1397083810964294 4428837275876949378 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

438087548 10224376673109291 1597284673643332996 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!
Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

437485180 10161072654198672 2339627814631984666 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

437741740 1930882103998079 8752890578701131122 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

438239790 976003577426419 5646475004686188352 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

439437427 1400751570597518 3019271819696901946 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

438039278 7485875734826215 3132959939182933445 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

440748620 7438416212919972 6695056672262723531 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

440409531 1398803420792333 8338166074848492921 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

436410473 398716963007297 4186628714114494395 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

439935816 956384755894267 506533087958953961 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

438092179 10210807214891792 3433017245582017765 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

435779798 10210782226787105 3769595443183084001 n 1
Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

ΑΥΓΑ ΦΥΣΙΚΗ ΒΑΦΗ
Συνταγές4 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!