Συνταγές
Ωραιότατα και πάνω απ όλα σπιτικα! Γλυκό και μαρμελάδα από κυδώνι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τα 4 βαζάκια χρησιμοποίησα:
1 κιλό και 300 γρ κυδώνια (καθαρισμένα έμειναν 750 γρ)
800 γρ ζάχαρη
1 κ.γλ χυμός λεμονιού
1 σωληνάκι βανίλια (ή ½ κ.γλ υγρή)
6-7 φύλλα αρμπαρόριζας
1 λίτρο ζωμός βρασμένων κυδωνιών (φλούδες και σπόροι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Καθάρισα τα κυδώνια και έβαλα σπόρους και φλούδες σε μια κατσαρολίτσα.Τα σκέπασα με 1,2 λίτ νερό και άφησα να βράσουν 50 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε και πιέζοντας με κουτάλα .Όταν κρύωσαν στράγγισα με λεπτό σουρωτήρι και κράτησα το ζωμό που ήταν 750 ML.
-Στα κρύα φλούδια πρόσθεσα ½ λίτρο κρύο νερό και άφησα να ξαναβράσουν για 20 λεπτά, πιέζοντας συχνά με κουτάλα. Ξαναστράγγισα με σουρωτήρι.Ο νέος ζωμός ήταν 250 ML και τον πρόσθεσα στο ζωμό που είχα κρατήσει.
-Έτριψα τα κυδώνια σε ειδικό χοντρό τρίφτη κυδωνιών.Έβαλα σε 5λιτρη κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη και άφησα να σταθούν 2 ώρες. Μετά έριξα τον ζωμό και ανακάτεψα.
-Έβρασα με μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 25 λεπτά.Άφησα να κρυώσει καλά.
-Μετά από μερικές ώρες ξαναέβρασα επί 25 λεπτά προσθέτοντας την αρμπαρόριζα.
-Άφησα την κατσαρόλα σκεπασμένη έως το επόμενο πρωί. Το υλικό είχε γίνει αρκετά έως πολύ παχύρευστο.Χρειαζόταν όμως λίγο βράσιμο ακόμη για να έχει τη σωστή πυκνότητα.Το χρώμα του είχε σκουρήνει.Αφαίρεσα και πέταξα την αρμπαρόριζα.
-Έβαλα να ξαναβράσει 10 λεπτά προσθέτοντας λεμόνι και βανίλια.Aφρούς είχε ελάχιστους και τους αφαίρεσα.
-Άδειασα σε 4 αποστειρωμένα βαζάκια (των 370 ML ).
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.