Συνταγές
Το πιο αφράτο και με τραγανή κόρα χωριάτικο ψωμί ολικής με σπόρους
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από – “Οι Συνταγές 🍽 Της Παρέας”.
Υλικά
Για το ψωμί
500 γρ. αλεύρι ολικής
300 γρ. νερό χλιαρό
1 κτγ. αλάτι
1 κτσ. ελαιόλαδο
1 κτσ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κτσ. μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Για τους σπόρους
2 κτσ. λιναρόσπορο αλεσμένο
2 κτσ. πασατέμπο χοντρό – σπασμένο
1 κτσ. σουσάμι άσπρο
1 κτγ. σουσάμι μαύρο
2 κτσ. παπαρουνόσπορο + για την επιφάνεια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το ζυγισμένο αλεύρι, τη ξηρή μαγιά, και τους σπόρους , στον κάδο του μίξερ.
Κάνουμε μια κοιλότητα στη μέση, και βάζουμε μέσα, το λάδι, το ξύδι, και το μέλι.
Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό.
Τελευταίο ρίχνουμε το αλάτι, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε, ανεβάζοντας ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, και ο κάδος μας να είναι καθαρός.
Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς.
Την μεταφέρουμε επάνω στον πάγκο, ή σε φύλλο σιλικόνης, και με λαδωμένα χέρια, δίνουμε σχήμα μπάλας.
Την βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη, το καπάκι, ( αν υπάρχει) και πετσέτα, και ξεκουράζουμε την ζύμη μας για 35 λεπτά, μέσα στον φούρνο, με αναμμένο μόνο το λαμπάκι.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ευρύχωρο ταψί.
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι, το βγάζουμε από την λεκάνη ξεκούρασης, και του δίνουμε σχήμα επάνω σε αλευρωμένο πάγκο, ή επάνω σε σιλικόνη.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο, ή την σιλικόνη με παπαρουνόσπορο, και ακουμπάμε το ψωμί επάνω, για να κολλήσουν.
Μεταφέρουμε το ψωμί στο ταψί, το χαράζουμε, το σκεπάζουμε χαλαρά με καθαρή πετσέτα, και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 35 λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, στις αντιστάσεις.
Ψήνουμε, στην χαμηλή σχάρα του φούρνου, για 40 λεπτά.
Ξεφουρνίζοντας, το αφήνουμε να κρυώσει, επάνω σε σχάρα.