Συνταγές
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ! ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ!
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
30 Αυγά
1 και μισό λίτρο γάλα κατσικίσιο
3 κιλά αλεύρι κίτρινο σκληρό
4 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
7 κοφτές κουταλιες της σούπας αλάτι
Εκτέλεση:
Σπάζουμε τα αυγά σε μια μεγάλη καθαρή λεκάνη που την έχουμε μόνο για ζύμωμα και τα χτυπάμε λίγο να διαλυθούν .
Ρίχνουμε το γάλα ,το αλάτι, το αλεύρι ,το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε να γίνει μια σφιχτή ζύμη ,μπορεί να πάρει περισσότερο αλεύρι η λιγότερο ,εξαρτάται από το ποσο μεγάλα είναι τα αυγά και ποσο δυνατό είναι το αλεύρι .
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα με 45 λεπτά και ανοίγουμε στη μηχανή ζυμαρικών φυλλαράκια σε όποιο νούμερο να γίνουν όσο χοντρά τα θελουμε
τα απλώνουμε να στεγνώσουν πάνω σε καθαρά τραπεζομάντηλα και μετά κόβουμε χυλοπιτες κοντές και μακριές .
Τις αφήνουμε μερικές μέρες να στεγνώσουν και τις αποθηκεύουμε σε καθαρή μαξιλαροθήκη που έχουμε μόνο γι αυτό ,πρεπει να στεγνώσουν πολύ καλά αλλιώς εάν μείνει υγρασία θα μας μουχλιάσουν .
Εάν θελουμε προτού τις αποθηκεύσουμε τις βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο μερικές ώρες .
* μετά από το άπλωμα, στεγνώνουν λίγο και μετά κόβω με μαχαίρι αλλιώς κολλάνε .
** Η αλήθεια είναι πώς θέλουν χώρο – κάντε όμως μία μελέτη για την επόμενη φορά ίσως τη βεράντα σας. Μπορείτε και σε απλώστρες να τα βάλετε.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.