Συνταγές
Χανιώτικα καλιτσούνια με σπανάκι και πηχτογαλο Χανίων.
Η Συνταγή είναι από Vasso Spanou-Margiolaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έφτιαξα ζύμη με 600γρ αλεύρι γοχ, 300γρ νερό χλιαρό, αλάτι, τσικουδιά, ελαιόλαδο..Άφησα τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Είχα καθαρίσει και πλύνει σχολαστικά περίπου 1κιλο σπανάκι και αφού το “στέγνωσα” και δεν είχε υγρασία το ψιλοέκοψα .
Πρόσθεσα ξερό κρεμμύδι, δυόσμο, μάραθο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και 500γρ πηχτογαλο.
Έκανα μικρές μπάλες ζύμης και άνοιγα μια μια σε φύλλο, έβαζα μια κουταλιά γέμιση, έκλεινα πιέζοντας και αραδιασα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Άλειψα αβγό και έριξα σησάμι, εψησα στους 200 στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά.
Η Συνταγή είναι από Vasso Spanou-Margiolaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως θα φτιάξεις πανέμορφα και σίγουρα νοστιμότατα καλιτσούνια χανιώτικα
Η Συνταγή είναι από κ. Μαρία Μανιουδάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό λίτρο νερό
1 σφινάκι ρακί, μισό ποτήρι κρασιού λάδι 1 κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
1 κιλό μυζήθρα
1 κιλό ανθότυρο
Μισό ματσάκι δυόσμο
2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε τη ζύμη και αφήνω λίγο να ξεκουραστεί,σε αυτή την ώρα ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση (δηλαδή τα γαλακτοκομικά μαζί με το δυόσμο ψιλοκομμένο και το αυγό)
Παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε σε μηχανή να βγάλουμε λεπτές λωρίδες και κόβουμε με πιατάκι του καφέ στρογγυλό φύλλο, γεμίζουμε με την γέμιση και κλείνουμε τις άκρες.
Τους βάζουμε και λίγο αυγό με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά
Βγαίνουν τέλεια και τώρα που έχει τόσο ζεστή τρώγονται και κρύα.
Η Συνταγή είναι από κ. Μαρία Μανιουδάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.