Συνταγές
Φτιάξε τα πιο νόστιμα σιροπιαστά μεθυσμένα που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι
Η Συνταγή είναι από κ. Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
βάλετε στη ζύμη 150 γραμ ζάχαρη άχνη. Χρησιμοποίησα για γέμιση τη μαρμελάδα πορτοκάλι που είχα φτιάξει. Ταιριάζει ωραία και μια μαρμελάδα βερύκοκο ή ροδάκινο ή λεμόνι.
Δόση για 30 μεγάλα κομμάτια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ ( ίσως περισσέψουν 2-3 κουταλιές)
4 κ.γλ. μπέϊκινγκ
500 ml (2 κούπες) σπορέλαιο
300 ml λευκό κρασί ή ρετσίνα (ή και μπύρα)
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
3 σωληνάκια βανίλιας ( ή 2 κ.γλ. υγρή ή βανιλέτα)
1 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι
Λίγο ινδοκάρυδο
ΣΙΡΟΠΙ:
650 ml ζάχαρη, 650 ml νερό, 1 κ.γλ χυμός λεμονιού
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη λάδι, κρασί, άχνη, βανίλια, ξύσμα. Κοσκινίζω μαζί – με ένα μεταλλικό σουρωτήρι -το μπέϊκινγκ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής, ούτε χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Πλάθουμε μπαλάκια, μεγέθους μανταρινιού και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε πιτάκια πάνω σε ένα μικρό πιατάκι.Βάζουμε ένα μικρό κουταλάκι μαρμελάδα και τσιμπάμε να κλείσει καλά η ζύμη για να μη χυθεί η μαρμελάδα με το ψήσιμο. Βουτάμε κάθε μεθυσμένο σε ένα πιάτο με ινδοκάρυδο και αραδιάζουμε σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.Ψήνουμε για 23-25 λεπτά. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα είναι έτοιμα.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει να γίνει το σιρόπι και το βραζουμε 7 λεπτά.Μόλις βγούν τα μεθυσμένα από το φούρνο τα μεταφέρουμε με σπάτουλα σε ρηχό σκεύος και με μια κουτάλα τα περιλούζουμε ζεστά με το ζεστό σιρόπι.Πασπαλίζουμε λίγο ακόμη ινδοκάρυδο και αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν. Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο επί μέρες.
Η δόση αυτή βγάζει 2 μεγάλα ταψιά. Για να σιροπιάσουμε το δεύτερο ταψί βάζουμε το σιρόπι να ζεσταθεί καλά ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.
Η Συνταγή είναι από κ. Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “Χρυσές Συνταγές”.