Συνταγές
Μπελαλίδικο είναι, αλλά χαλάλι του – φτιάξε γλυκό συκαλάκι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λένα Χριστοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
35 άγρια σύκα
1 κιλό ζάχαρη
2 κσ. γλυκόζη
1 κομμάτι γαλαζόπετρα
1/2 κγ. ξινό
2 βανίλιες
1 κσ. χυμό λεμονιού
Γαρύφαλλα καρφάκια, ξύλο κανέλας, άσπρα αμύγδαλα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα σύκα κόβοντας λίγο το κοτσανάκι τους από πάνω και μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι κόβουμε κάνοντας μια μικρή τρυπούλα και από την κάτω πλευρά τους. Συνεχίζουμε πλένοντάς τα πολύ καλά.
Βράζουμε τα σύκα 3 φορές και τ’ αφήνουμε 10 λεπτά απ’ το σημείο βρασμού. Μετά από κάθε βράσιμο τα ξεπλένω με κρύο νερό. Μετά τον δεύτερο βρασμό διαλύω την γαλαζόπετρα μέσα σε κρύο νερό, προσθέτουμε τα σύκα και τ’ αφήνουμε για περίπου 1 ώρα. Μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε για τρίτη φορά.
Στη συνέχεια με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το σύκο και πιέζουμε με προσοχή να βγει το νερό. Τα βάζουμε σε μια πετσέτα αρκετές ώρες, να στραγγίσουν πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και το ξινό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, περιμένουμε 10′ και προσθέτουμε μέσα τα σύκα, αφού πρώτα έχουμε βάλει σε κάποια από αυτά καρφάκια από γαρύφαλλο (προεραιτικά).
Βράζουμε το γλυκό για 20′, μετά το αποσύρουμε απ’ την φωτιά και το αφήνουμε όλη την νύχτα (για 12 ώρες).
Την άλλη μέρα ρίχνουμε τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα και τα ξαναβράζουμε , ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Στη συνέχεια αφού έχουμε αποστειρώσει τα βάζα μου, ρίχνουμε το γλυκό, το κλείνουμε καλά με το καπάκι και το γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρειώσει πολύ καλά.
Ζεστό βάζο, ζεστό γλυκό!
Η Συνταγή είναι από Λένα Χριστοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.