Συνταγές
Χειμωνιάτικη και κλασική συνταγέή για φασολάδα στην χύτρα
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
250 γραμ. φασόλια μέτρια ξερά
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στο μπλέντερ
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
1 κλωνάρι σέλινο κομμένο χώρις τα φύλλα του
3κουτ. σ. φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
300 γραμ. ντοματάκια φρέσκα πομοντόρο αλεσμένα στο μπελέντερ – 2 ντοματάκια
1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
1/4κουτ. γλ. τσίλι σε σκόνη
1 κουτ. γλ. κοφτή πάπρικα γλυκιά
50 ml ελαιόλαδο + για την επιφάνεια του πιάτου
1 κουτ. γλ. κοφτό ανθό αλατιού η αλάτι
Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
2 λίτρα νερό ζεστό από βραστήρα + 1 λίτρο κρύο νερό της βρύσης
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ανάλατο νερό της βρύσης για 8 – 12 ώρες.
Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξενερίζουμε, και τα ρίχνουμε στην χύτρα, μαζί με 1 λίτρο κρύο νερό της βρύσης.
Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά, να κοχλάζουν.
Τα στραγγίζουμε, τα ξενερίζουμε στον νεροχύτη, με 1 λίτρο ζεστό νερό, ( το κρύο τα ξεφλουδίζει).
Τα ξαναβάζουμε στην χύτρα, με το 2ο λίτρο ζεστό νερό, περιμένουμε να πάρουν βράσει σε δυνατή φωτιά, και τα ξαφρίζουμε, βγάζοντας τους αφρούς, σε ένα μπολάκι με λίγο νερό, που έχουμε δίπλα μας.
Κλείνουμε, σφραγίζουμε την χύτρα, την ρυθμίζουμε στην ένδειξη μαγειρέματος 2, και μόλις ανέβουν οι βαλβίδες, χαμηλώνουμε την φωτιά μας, κάτω από το μέτριο, και μισοβράζουμε τα φασόλια για 20 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό εμείς ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά μας.
Αποσυμπιέζουμε και ανοίγουμε την χύτρα στο 20άλεπτο.
Αφαιρούμε 300ml από τα υγρά ( όσα και τα ντοματάκια).
Ρίχνουμε εκτός από τα φύλλα σέλινου, μαϊντανου αλάτι, και μαύρο πιπέρι, όλα τα υπόλοιπα:
Το κρεμμύδι, το καρότο, το κλωνάρι σέλινο, τον πολτό από τα ντοματάκια, το ελαιόλαδο, και τα κόκκινα πιπέρια.
Ξανά – σφραγίζουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε ακολουθώντας την προηγούμενη διαδικασία, όμως για μόλις 10 λεπτά αυτήν την φορά.
Αποσυμπιέζουμε ανοίγουμε την χύτρα, και προσθέτουμε τα φύλλα σέλινου – μαϊντανού, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη φασολάδα για περίπου 20 λεπτά να σταθεί, μοιράζουμε στα πιάτα, περιχύνουμε την επιφάνεια κάθε πιάτου με επιπλέον ελαιόλαδο, ίσως και λίγο ακόμη μπούκοβο, και σερβίρουμε.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!