Συνταγές
Φανταστικό νηστίσιμο σάμαλι – πολύ ωραία συνταγή
Η Συνταγή είναι από Πεγκυ Σμυρνιώτη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
2 ποτ νερού σιμιγδάλι χοντρό
1ποτ νερού σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτ νερό
1ποτ νερού ζάχαρη
1φακ μπέικιν πάουτερ
1κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
Το ξύσμα ενός λεμονιού
1 καψ βανίλια
Λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και άψητο
ΣΙΡΟΠΙ
3φλ.τσ.ζάχαρη
2 φλ.τσ.νερό
1κ.σ.χυμό λεμονιού.
1καψ βανίλια
1κ.σ.γλυκόζη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύω με το σύρμα,έπειτα προσθέτω σιγά σιγά το νερό και ανακατεύω συνεχώς να ενωθούν τα υλικά και να απορροφηθεί το νερό.
Μεταφέρω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί 30×22 ,το απλώνω ομοιόμορφα και το σκεπάζω καλά με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 2ώρες.
Στη συνέχεια χαράζω το γλυκό σε κομμάτια και στο κάθε κομμάτι βάζω από ένα.αμύγδαλο.Ψήνω σε προθ.φούρνο στις αντιστάσεις στους 180βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Όταν το βγάλω από τον φούρνο χαράζω πάλι τα κομμάτια και όπως είναι καυτό το σιροπιάζω με το ζεστό σιρόπι.
Καλό είναι να φτιάξετε το γλυκό από την προηγούμενη,για να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι του.
* Και τα δύο πρέπει να είναι καυτά.Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο αμέσως όπως είναι καυτό το σιροπιάζετε με το καυτό σιρόπι σιγά σιγά
** Ό λόγος που πρέπει να μπείτε στο ψυγείο είναι για να τραβήξει όλα τα υγρά το σιμιγδάλι και να φουσκώσει.
Το ταψί μπαίνει κατευθείαν στο φούρνο όπως είναι κρύο.Όσο πιο σκούρα είναι η επιφάνεια τόσο πιο πολύ θα πετύχει στο σιρόπιασμα.
Η Συνταγή είναι από Πεγκυ Σμυρνιώτη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.