Συνταγές
Φανταστική σπανακόπιτα έτοιμη για κέρασμα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
700 γρμ σπανάκι το ζεματαω για 2′ ίσα να κατέβει το φούντωμα και το στιβω στο σουρωτηρι. Βάζω σε μπωλ. Εκεί προσθέτω 1 μάτσο κρεμυδακια φρέσκα ψιλοκομμένα γύρω στα 10 κομμάτια. Δεν έβαλα σήμερα και ξερό κρεμμύδι διότι τά είδα μπωλικα. 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο, όχι τά κοτσάνια τους, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισό πράσο ψιλοκομμένο, 1 αυγουλακι, 150 γρμ τυρί φέτα τριμμένη στα χέρια, αλατοπιπερο ρίγανη, μισή κούπα ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό για να αποροφαει τά υγρά, μισό και κοφτό κουταλάκι του γλυκού δυόσμο αποξηραμένο. Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
Για το φύλλο..
600 γρμ αλεύρι γοχ, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό, και γύρω στην 1 μισυ κούπα νερό, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη όπου να μην μας κολλάει όμως στα χέρια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε στην άκρη για 30′. Ύστερα χωρίζω την ζύμη σέ μπάλες όπου η μία να είναι λίγο μεγαλύτερη από την άλλη.
Παίρνουμε πρώτα την μια μπάλα ζύμης ανοίγω σέ φύλλο κυκλικό και κόβουμε σέ ακτίνες 8. Αλείφω την κάθε ακτίνα με ελαιόλαδο. Παίρνουμε τά κομμάτια και τά βάζω το ένα επάνω στο άλλο, βάζουμε σέ μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. Τό ίδιο έκανα και με την δεύτερη μπάλα ζύμης. Οπότε και αυτή στην μεμβράνη και ψυγείο. Η μπορούμε να τα βάλουμε σέ μπωλ με καπάκι και ψυγείο. Για 1 ώρα Και παραπάνω αν μείνει στο ψυγείο απλά θά γίνουν πιο τραγανά τά φύλλα. Δεν συμβαίνει κάτι άσχημο.
Οπότε ανοίγουμε το κάθε μεμβράνη, βγάζουμε όπως είναι τα κομμάτια και ανοίγουμε σέ 1 φύλλο και το στρώνουμε επάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα από κάτω.
Και φυσικά το μεγαλύτερο φύλλο για να το γυρίσουμε στο επάνω φύλλο όπου θα ανοίξουμε το μικρότερο. Εγώ έδωσα σχήμα ορθογώνιο σήμερα. Αλείφουμε πάλι λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Λίγο νερό ραντιστα, λίγο σουσάμι ή σπόρους ότι θέλουμε. Η καθόλου σπόρους. Εγώ είχα σ ένα βαζακι από αυτούς αλλά μου διαφεύγει ή ονομασία του. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 αεροθερμο φούρνο στην προτελευταία σκάλα του φούρνου για 40-50′ και αναλόγως τόν κάθε φούρνο.
Πάντως πληροφοριακά έχει ήδη φαγωθεί ή μισή σπανακόπιτα… Μουρλια έγινε.
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.