Συνταγές
Φανταστικά τσουρέκια που γίνονται καταπληκτικά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
Υλικά
1,1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
320 έως 360 gram ζάχαρ ανάλογα ποσό γλυκά
150 gram γάλα
100 gram νερό
μισό μεγάλο πορτοκάλι η ένα μέτριο πολτοποιημένο στο μουλτι όλο με την φλούδα
3 αυγά και
2 κρόκους
75 gram νωπή μάγια
2 βανιλινες
2 κουτ γλυκού μαχλεπι
1 κουτ γλυκού μαστίχα
100 gram βούτυρο γάλακτος
100 gram φυτινη
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
100 gram χλιαρό νερό + μάγια +100 gram αλεύρι +1 κουτ σούπας από την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ να γίνουν χυλός μέχρι να φουσκώσει 20 περίπου λεπτά …
σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο και όλα τα υλικά έκτος από το αλεύρι να γίνουν μία χλιαρή σάλτσα 35-45 βαθμούς ……. το άλλο μισό βούτυρο το λιώνουμε και το έχουμε χωριστά .
μόλις φουσκώσει η μάγια ρίχνουμε πρώτα όλο το αλεύρι και το μείγμα της κατσαρόλας από πάνω και ξεκινάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το ζύμωμα … περίπου 20 λεπτά ζυμώνουμε και το λειωμένο βούτυρο που έχουμε το ρίχνουμε σίγα σίγα μέσα στον κάδο κρατώντας λίγη ποσότητα για το τέλος του ζυμώματος … … Στην αρχη μεχρι τα 15 λεπτά η ζύμη είναι κολλημένη στον κάδο του μίξερ ,, Μετά τα 15-18 λεπτά ξεκολλάει από τον κάδο και μαζεύετε πάνω στον γάτζο και η ζύμη μας είναι έτοιμη .
Αφήνουμε να φουσκώσει σε μεγάλο μπολ σκεπασμένο με ναύλον και μία πετσέτα η στον κάδο του μίξερ μέσα και κρατώντας το σχετικά ζεστό …πάνω από 25 βαθμούς θερμοκρασία για 1 ώρα ..σε πιο ζεστό περιβάλλον 25-30 βαθμούς ο χρόνος μειώνετε κάτω από 1 ώρα ….ζυγίζουμε το κάθε τσουρέκι μας περίπου σε 120 -150 gram .
Πλάθουμε κορδόνια τα οποία είναι σε μέγεθος λουκάνικου και τα ξεκουράζουμε 15 λεπτά ,, ανοίγουμε τα κορδόνια και πλέκουμε τις πλεξούδες τα βάζουμε στο ταψί μας με αντικολλητιο χαρτί και σκεπάζουμε με ναύλον για 45 -50 λεπτά σε ζεστό μέρος ..χτυπάμε τα δύο ασπράδια που έχουμε με μία πρέζα αλάτι και αλείβουμε τα τσουρέκια μας και βάζουμε φίλε αμύγδαλο αν θέλουμε .
Αφήνουμε άλλα 10- 15 λεπτά να πετσιάσει το ασπράδι που αλείψαμε και φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις δεύτερη θέση από κάτω για 25-30 λεπτά για αυτό το βάρος τσουρεκιού τα τελευταία 5 λεπτά σκεπασμένα με χαρτί
Η Συνταγή είναι από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.