Συνταγές
Πολύ ωραία πρόταση – τέλεια φακόπιτα
Η Συνταγή είναι από Grecian Taste – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ζύμη για φύλλο:
400 γρ αλεύρι κίτρινο
220 γρ νερό
40 μλ ελαιόλαδο
2 κσ ξύδι
1 κγ αλάτι
γέμιση:
200 γρ φακές
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνιθο
1-2 ντομάτες, σε φέτες
3 κσ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
1 κσ κύμινο
1 κσ πάπρικα
1/2 κγ πιπέρι
σως γιαουρτιού:
4 κσ γιαούρτι ( ή vegan)
2 κσ χυμό λεμονιού
1 κσ ελαιόλαδο
1 κσ άνιθο, ψιλοκομμένο
1/2 κγ αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΦΑΚΗ
Κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζω για 30 λεπτά. Στραγγίζω.
ΖΥΜΗ
Ανακατεύω όλα τα υλικά, προσθέτωντας λίγο λίγο το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια.
Κλείνω σε μπολ με μεμβράνη για 30 λεπτά.
ΓΕΜΙΣΗ
Τηγάνι βαθύ, δυνατή φωτιά. Σωτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τη φακή και μπαχαρικά. Ανακατεύω μέχρι να μελώσουν όλα μαζί. Κλείνω το μάτι και προσθέτω τον άνιθο. Ανακατεύω και αφήνω να κρυώσει.
ΦΥΛΛΟ
Χωρίζω τη ζύμω στα 6. Για ταψί 30 εκ. χρειάστηκα τα 4 κομμάτια. Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτω κάθε κομμάτι, προσθέτω και αλεύρι από πάνω. Ανοίγω με πλάστη όσο πιο λεπτό φύλλο μπορώ.
ΠΙΤΑ
Λαδώνω το ταψί και προσθέτω το πρώτο φύλλο. Λαδώνω ξανά και προσθέτω το 2ο φύλλο. Προσθέτω όλη τη γέμιση. Τοποθετώ από πάνω και στη σειρά τις φέτες ντομάτας. Πασπαλίζω με ελαιόλαδο και τοποθετώ με τον ίδιο τρόπο άλλα 2 φύλλα. Μαζεύω τις άκρες, Πασπαλίζω με ελαιόλαδο και χαράζω τη πίτα.
ΦΟΥΡΝΟΣ
Προσθερμασμένος στους 200 C. Ψήνω για 30 λεπτά.
ΣΩΣ
Ανακατεύω όλα τα υλικά και τοποθετώ στο ψυγείο να δέσει.
ΣΕΡΒΙΡΩ μετά από 10 λεπτά από όταν βγει από το φούρνο, κάθε κομμάτι με μία κουταλιά σως
Η Συνταγή είναι από Grecian Taste – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.