Συνταγές
Υπέροχο σπιτικό ψωμάκι.. ότι καλύτερο! το αληθινό προζυμένιο που η γεύση και η μυρωδιά του δεν συγκρίνεται με τίποτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Ρουλα Λυρου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ριχνουμε στη λεκανη 3 κιλά αλεύρι (2 σκληρο κιτρινο και 1 μαλακο) + 1 μεγαλο κοματι προζυμι που θα ζητησουμε απο τον φουρνο της γειτονιάς μας..1 κουταλια αλατι και μιση ζαχαρη….
Ριχνουμε χλιαρό νερό και διαλυουμε το προζυμι μας…
Αρχιζουμε να ζυμωνουμε παιρνοντας το αλευρι απο τα τοιχωματα της λεκανης..
Βουταμε τα χερια μας σε νερο και ζυμωνουμε με μπουνιές για να “γαλακτισουμε” τη ζυμη..
Δεν θελει πολυ ώρα.
Σκεπαζουμε με μια μεμβρανη και μια πετσετουλα και αφηνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ κοβουμε ενα μεγαλο κομματι και το φυλαμε σε ενα μπωλ (μεχρι να ανεβει και μετα στο ψυγείο) για προζύμι, για την επομενη φορά.
Χωριζουμε τη ζυμη σε οσα κομματια θελουμε, ζυμωνουμε λιγο σε λαδωμενη επιφάνεια ενα-ενα και τα τοποθετουμε σε λαδωμενο ταψι.
Αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσει.
Κενταμε με μαχαιρι τη ζυμη, ραντιζουμε με ενα σπρέι νερό και ψηνουμε αέρα 200 β. για 1 ωρα και 10 λεπτά.
Οση ωρα ψηνουμε καθε 1 τεταρτο ραντιζουμε λιγο νερακι την επιφανεια του ψωμιου.
Η Συνταγή είναι από κ. Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.