Συνταγές
Υπέροχη Τσαχπίνικη Μηλοπιτούλα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Ιφιγένεια Λυκούδη – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.
Υλικά για την ζύμη :
•250 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο (ότι αρέσει στον καθένα,εγώ βάζω μαργαρίνη)
•250 γραμμάρια ζάχαρη
•500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (επειδή εδώ στα ξένα δεν υπάρχει βάζω αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν πάουντερ)
•4 αυγά
•6 κουταλιές της σούπας γάλα ή χυμό πορτοκάλι (η συνταγή λέει 4 κουταλιές γάλα αλλά μετά από δοκιμές κατέληξα στις 6 και προσωπικά τις κάνω 3 και 3 και βάζω και γάλα και χυμό)
•1 βανίλια
Για την επικάλυψη:
•1 μαρμελάδα βερίκοκο
•λιγο κονιάκ
•λιγο χυμό πορτοκάλι
Για τα μήλα
•μήλα (παίζει ρόλο το μέγεθος, σίγουρα χρειάζονται πάνω από 5 μήλα)
•κανέλα
•ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα, ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη και η κανέλα! Τα αφήνουμε στην άκρη!
χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη γύρω στα 10 λεπτά για να είναι πιο αφράτη η ζύμη μας, συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τα αυγά, την βανίλια και στη συνέχεια σιγά σιγά το αλεύρι μας, στο τέλος ρίχνουμε το γάλα ή τον χυμό!
Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρέξ και βυθίζουμε μέσα τα μισά μήλα,στρώνουμε καλά για να μην προεξέχουν τα μήλα και βάζουμε ακόμη μία στρώση μήλα από πάνω (η συνταγή κανονικά έλεγε τα μήλα μόνο από πάνω,αλλά εγώ βάζω και μέσα για να γίνεται πιο μηλένια),ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ο χρόνος είναι σχετικός ανάλογα με τον φούρνο,ο δικός μου κάνει γύρω στα 40 λεπτά,κάνετε το γνωστό κόλπο δοκιμής με την οδοντογλυφίδα για να δείτε αν είναι έτοιμο)
δύο λεπτά πριν βγάλω τη μηλόπιτα από το φούρνο, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη μαρμελάδα βερίκοκο με λίγο κονιάκ και 2-3 καπάκια χυμό πορτοκάλι για να γίνει σαν σιρόπι,ξεφουρνίζω τη μηλόπιτα και της περιχύνω ζέστη την μαρμελάδα σιρόπι,αφήνω να κρυώσει για να γίνει σαν γλάσο
Η Συνταγή είναι της κ. Ιφιγένεια Λυκούδη – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.