Connect with us

Ορεκτικα

Υπέροχες συνταγές με ντομάτες με άρωμα καλοκαιριού

Published

on

ντοματα7

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

—Ρολάκια ντομάτας με τυρί κρέμα

                                       Συνταγή από: mageirikesdiadromes.gr

Υλικά:

Για τη ζύμη :

50 γρ. κόρν φλάουρ,
30 γρ.αλεύρι,
3 αυγά χωρισμένα κρόκους και ασπράδια,
100 ml. ζεστό νερό,
60 γρ. βιτάμ λιωμένο,
2-3 κ.σ. πάστα ντομάτας(πελτές),
1 κ.γλ. πάπρικα να δώσει περισσότερο χρώμα και γεύση,
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
1 κ.γλ. αλάτι.

Για το τυρί κρέμα- γέμιση:

200 γρ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
άνηθο,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
πιπέρι,αλάτι.

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια με το αλάτι καλά να αφρατέψουν . Ενώνουμε σε μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν. Σε άλλο μπολ ενώνουμε την πάστα ντομάτας με την πάπρικα.

Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με πιρούνι και τους ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι εναλλάξ με το λιωμένο βιτάμ, προσθέτουμε και την πάστα ντομάτας στα υλικά ανακατεύοντας καλά να ενωθούν τα μείγματα.Τέλος προσθέτουμε τα ασπράδια ,ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν στα υλικά .

Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 22Χ 32 εκ. την λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τη ζύμη μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15 λεπτά περίπου .Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα την ψημένη ζύμη μας και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.Ανακατεύουμε το τυρί με όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη μας. Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας και βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε ρολάκια και σερβίρουμε.

—Υπέροχο Σαγανάκι με ντομάτες και φέτα

    Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά:

4 ντομάτες μέτριου μεγέθους, κόκκινες, σφιχτές
200γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη (με πιρούνι) ή σε κομμάτια
ρίγανη ή θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
1 πιπεριά πράσινη, σε φέτες (προαιρετικά)
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 οC.
Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε δύο ατομικά σαγανάκια. Απλώνετε μέσα μία πρώτη στρώση από φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι ή ρίγανη. Μοιράζετε από πάνω τη φέτα θρυμματισμένη ή σε κομμάτια και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες ντομάτες που αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι επίσης.
Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο. Αν χρησιμοποιήσετε, τώρα είναι η ώρα να μοιράσετε και τις ροδέλες της πιπεριάς. Πασπαλίζετε με ρίγανη και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε τα σαγανάκια με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 10 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτί, αφαιρείτε το σκόρδο από το ταψί και ψήνετε για 10-15 λ ακόμα να “σωθούν” τα υγρά της ντομάτας. Σερβίρετε πασπαλίζοντας προαιρετικά με λίγο ξίδι μπαλσάμικο.

—Στραπατσάδα, η παραδοσιακή

Συνταγή από: post4life.gr

Υλικά:

6 αυγά χτυπημένα
1kg. ντομάτες ψιλοκομμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
130 gr. τριμμένη φέτα
μία πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
μυρωδικά της αρεσκείας σας π.χ. ρίγανη, θυμάρι κτλ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα τηγάνι προσθέστε ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Όταν η σάλτσα ντομάτας βράσει χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και και αφήστε να ψηθεί για 10-15 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα ζουμιά.

Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά με τη φέτα και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα την ντομάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ψήστε μέχρι να γίνουν τα αυγά αφού έχετε προσθέσει ό,τι μυρωδικά επιθυμείτε.

Σερβίρετε ζεστό!

—Ντοματοκεφτέδες

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

—Αυγά μάτια με ντομάτα

          Συνταγή από: auga.gr

Υλικά:

2 αυγά
2 ντομάτες μικρές ώριμες στον τρίφτη
Ελαιόδαδο 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι
Τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

1. Προσθέτε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλατοπίπερο, την ζάχαρη και τα αρωματικά στο τηγάνι. Τα αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσουν και να «σφίξει» λίγο το μείγμα.
2. Σπάστε τα αυγά, καπακώσετε το τηγάνι και αφήστε το σε σιγανή φωτιά 2-3 λεπτά.
3. Κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε με λίγο τριμμένο τυρί, βασιλικό και πιπέρι.

—Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες

        Συνταγή από: pandespani.com

Υλικά (για 6 άτομα)

2 μεγάλα κόκκινα ή άσπρα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
450-500 γραμ. ντομάτες, σε ροδέλες με τα ζουμιά τους
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ή πικάντικο τσένταρ (Cheddar)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά φύλλα βασιλικού
1/4 φλυτζ. νερό

Προετοιμασία: 20-25 περίπου λεπτά συν ο χρόνος για το ψήσιμο.

Μπορείτε να ετοιμάσετε το πιάτο νωρίτερα (την ίδια μέρα) και να το βάλετε στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με διαφανή μεμβράνη. Βγάλτε το να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου και ψήστε το υπολογίζοντας το χρόνο που απαιτείται μέχρι να σερβιριστεί ζεστό. Αυτή την εποχή μπορείτε αντί για τις κανονικές ντομάτες να χρησιμοποιήσετε πομοντόρια, που είναι πολύ νόστιμα. Σε τέτοια περίπτωση, φροντίστε οι πατάτες να είναι αναλόγου μεγέθους (όχι τεράστιες), ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να ισορροπεί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.

Στρώνετε τα υλικά: Επιλέξτε ένα σκεύος που μπορεί να εμφανιστεί στο τραπέζι (π.χ. πήλινο ή πυρέξ) και λαδώστε το καλά στον πάτο. Έχετε όλα τα υλικά δίπλα σας.

Τοποθετείστε πρώτα μια στρώση από κρεμμύδια, από πάνω τακτοποιείστε τις ροδέλες απ΄τις πατάτες και μετά αυτές με τις ντομάτες. Ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι πιπέρι και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.

Επαναλάβατε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά, τελειώνοντας με μια στρώση από ανάμικτες πατάτες – ντομάτες, που εναλάσσονται. Βάλτε ανάμεσά τους σε διάφορα σημεία τα φύλλα βασιλικού (αν είναι τα μεγάλα, κόψτε τα με το χέρι σε μικρότερα). Πασπαλίστε με τυρί, αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο ακόμη λάδι.

Σημείωση: Eπειδή τα υλικά είναι πολύ απλά, ένα μέρος της επιτυχίας του πιάτου έγκειται στην εμφάνιση. Περιποιηθείτε τις στρώσεις για να το δείτε στο τέλος και οπτικά ωραίο.
Ρίξτε στο σκεύος το νερό και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή και λίγο παραπάνω, μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές. Αν προς το τέλος, το βλέπετε να ροδίζει περισσότερο, σκεπάστε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Σερβίρισμα: Κόψτε το σε κομμάτια με το μαχαίρι και χρησιμοποιείστε την σπάτουλα για να τα μεταφέρετε στα πιάτα. Σερβίρεται γενικά ζεστό.

—Ντομάτες γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ

           Συνταγή από: mama365.gr

Υλικά:

6 -7 ντομάτες μετρίου μεγέθους
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού και 2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
3 κουτάλια της σούπας φρυγανιά τριμμένη
100 γρ τυρί τριμμένο της αρεσκείας αας
Αλάτι – πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπολτό
1 κ.γ. δυόσμος ή βασιλικός τριμμένος
Λίγο νερό
Για την μπεσαμέλ:
2 φλ. γάλα
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά μόνο τους κρόκους
1/2 κ.γ. μοσχκοκάρυδο
Αλάτι -πιπέρι
2 κ.σ. μαργαρίνη
2 κ.σ. τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε από το κάτω μέρος ώστε να δημιουργήσετε ένα καπάκι και αφαιρείτε την ψίχα τους, την οποία βάζετε στο μπλέντερ για να την ψιλοκόψετε. Αραδιάζετε τις ντομάτες σε πυρέξ ή ταψί και τις αλατίζετε. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζετε το μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε, βάζετε το κρεμμύδι, συνεχίζετε να σοτάρετε, προσθέτετε αλάτι- πιπέρι, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και την ψιλοκομμένη ψίχα, τον ντοματοπολτό, την ζάχαρη και λίγο νερό

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσουν περίπου για 15 λεπτά. Προσθέτετε τον δυόσμο ή τον βασιλικό. Κατεβάζετε από την φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Για την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζετε την μαργαρίνη να ζεσταθεί, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα, βάζετε το γάλα, αλάτι -πιπέρι και με το σύρμα ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει αλλά και για να μη κολλήσει.

Βγάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει, προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, το μοσχοκάρυδο,το τυρί τριμμένο και ανακατεύετε καλά.

Ξεκινάτε να γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα του κιμά και πριν κλείσετε με το καπάκι βάζετε από μισό κουτάλι της σούπας μπεσαμέλ. Κλείνετε με το καπάκι της την κάθε ντομάτα και την τοποθετείτε στο ταψί ή πυρέξ. Βάζετε λίγο νερό στο ταψί μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 25 λεπτά. Ξεσκεπάζετε στην συνέχεια για να πάρουν χρώμα και βάζετε επάνω στο καπάκι κάθε ντομάτας μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί τριμμένο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζετε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και σερβίρετε.

—Τάρτα σφολιάτας με ντομάτα, τυρί και φρέσκο θυμάρι

                                   Συνταγή από: dimitrisskarmoutsos.gr

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας
λίγο βούτυρο, για άλειμμα
2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
2 φλ έμενταλ, τριμμένο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε φέτες
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμάρι + επιπλέον για γαρνιτούρα
λίγο ελαιόλαδο, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και χρησιμοποιώντας ένα στρόγγυλο ταψί τάρτας ως οδηγό κόβουμε τη ζύμη κυκλικά προσθέτοντας 4 εκ. περιμετρικά.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας αφήνοντας να προεξέχει έξω από το χείλος του ταψιού.

Αλείφουμε το φύλλο σφολιάτας με τη μουστάρδα.

Πασπαλίζουμε τη βάση της τάρτας με το έμενταλ, φροντίζοντας να την καλύψουμε ομοιόμορφα με το τυρί.

Απλώνουμε τις φέτες ντομάτας περιστροφικά καλύπτοντας ελαφρώς η μία την άλλη.

Γυρίζουμε τη ζύμη που προεξέχει προς τα μέσα σε ένα όμορφο γείσο.

Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με τα φρέσκια φύλλα θυμαριού.

Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το φύλλο σφολιάτας.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε πάλι με χοντρό αλάτι και κόβουμε την τάρτα σε 6 – 8 κομμάτια.

Γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε την τάρτα σφολιάτας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές10 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές12 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές14 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές16 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές18 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές18 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές5 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version