Συνταγές
Υπέροχα και λαχταριστά χειροποίητα λαζάνια με ωραίο χρώμα γεμάτη νοστιμιά
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τον κιμά
1 κιλό και 400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
Ελαιόλαδο
3 Κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
6- 7 καρφάκια γαρύφαλο
8 κόκκους μπαχαρι
1 κουταλιά πελτε
6 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι κρασιού κρασί (προαιρετικά)σήμερα δεν έβαλα
αλάτι
Πιπέρι
Για την σάλτσα
Ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
5- 6 σκελίδες σκόρδο
Ρίγανη
Βασιλικό (προαιρετικά )
10 φρέσκες ντομάτες σε κυβάκια
2 συσκευασίες ντοματακια κονκασέ(σήμερα έβαλα μόνο φρέσκες τομάτες )
10 φετάκια Μπέικον
700 γρ Τυρί ενταμ τριμμένο
Για την μπεσαμελ
Ελαιόλαδο
10 – 11 κουταλιές αλεύρι
2 λίτρα γάλα ίσως και λίγο παραπάνω
2 αυγά
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κιλό λαζάνια σπιτικά ή 2 συσκευασίες του εμπορίου
Εκτέλεση
Για τον κιμά.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι να μαραθεί μαζί και τα μπαχαρικά , προσθέτουμε το σκόρδο τον κιμά και ανακατεύουμε, όταν πιει τα υγρά και αρχίσει να κολλάει σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον πελτέ αφήνουμε για ένα λεπτό να ψηθεί ανακατεύοντας
προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν 40 με 45 λεπτά περίπου το αφήνουμε με αρκετό ζουμακι.
Για την σάλτσα.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι να μαραθεί ρίχνουμε το σκόρδο κατόπιν όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν και να μείνει με αρκετό ζουμακι.
Σωτάρουμε το μπέικον σε αντικολητικο τηγάνι χωρίς λάδι και το προσθέτουμε στον κιμά.
Για την μπεσαμελ.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί λίγο ανακατεύοντας και εν συνεχεία λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας γρήγορα να γίνει μια λεία και ρευστή κρέμα, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, χτυπάμε τα αυγά τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα να μην ψηθούν.
Στον πάτο του ταψιού ρίχνουμε σάλτσα και λίγο κιμά, στρώνουμε τα λαζανια, πάνω από αυτά ρίχνουμε εναλλάξ σάλτσα, κιμά, μπεσαμελ, τυρί και ξανά λαζανια, σάλτσα, κιμά, μπεσαμελ, τυρί μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, τελειώνουμε με τελευταία στρώση από λαζάνια, μπεσαμέλ πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου 45 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να βράσει το ζυμαρικό .
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.