Connect with us

Συνταγές

Ότι καλύτερο… φτιάξτε αυθεντικά ιταλικά λαζάνια φούρνου γιατί άξιζουν τον κόπο

Published

on

420536324 1389181175087891 3607241233845013812 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥ ΤΑΨΙ (40Χ25Χ8 βάθος) – 10/12 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΞΕΚΙΝΑΩ ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
-1.200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-100 ml. ελαιόλαδο, (1 φλυτζανάκι καφέ)
-200 ml. κόκκινο κρασί, (2 φλυτζανάκια καφέ)
-2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
-2 κουτιά πουμαρό
-Αλάτι-πιπέρι- ρίγανη
-2 δαφνόφυλλα, ( αυτά οι Ιταλοί δεν τα χρησιμοποιούν )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα σωτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο και τον κιμά δουλεύοντας με πηρούνα να τον ξεσβωλιάσω. Μόλις πιεί τα υγρά που θα βγάλει ρίχνω το κρασί, αφήνω 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζω λίγο και πιπερώνω, προσθέτω το πουμαρό, τη ρίγανη και τη δάφνη και περίπου 1 κούπα νερό. Μετά από λίγο δοκιμάζω στο αλάτι.

Αφήνω να βράσει με σκεπαστή κατσαρόλα περίπου 1 ½ ώρα ακόμη ελέγχοντας τα υγρά του να μη στεγνώσει. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος θέλω να έχω μια πηχτή-αλλά όχι στεγνή- σάλτσα κιμά.

ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
-1 λίτρο και 1 κούπα γάλα χλιαρό, (σύνολο 1.250 ml.)
-100 γρ. αλεύρι γοχ., (8 κουτ. σούπας)
-100 γρ. βούτυρο
-Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνω σε κατσαρολάκι το βούτυρο. Ρίχνω το αλεύρι και το ανακατεύω για 1 λεπτό. Προσθέτω λίγο- λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη.

Δοκιμάζω στο αλάτι, να μην είναι αλμυρό. Μόλις πηχτώσει είναι έτοιμη. Μετά από λίγο καλύπτω την επιφάνεια με μεμβράνη να εφάπτεται στη μπεσαμέλ και αφήνω να κρυώσει. Την αφρατεύω με αυγοδάρτη όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσω.

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΛΑΖΑΝΙΑ
-600 γρ. αλεύρι κίτρινο σκληρό
-4 αυγά μέτρια, (των 60 γρ. το καθένα)
-100 γρ. πολτό από ζεματισμένο σπανάκι, (περασμένο σε μπλέντερ)
-½ κτγ. αλάτι
-(ίσως 1 -2 κτσ. νερό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνω μια πάρα πολύ σφιχτή ζύμη για περίπου 15 λεπτά. Την τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω να σταθεί ½ ώρα. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και 2 μέρες νωρίτερα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο. Με κομμάτια ζύμης περίπου 150 γρ. ανοίγω μακρόστενα φύλλα στη μηχανή ζυμαρικών μέχρι τη βαθμίδα 5, (η δική μου έχει έως 9), να είναι κάπως χοντρά. Τα κρεμάω ή τα απλώνω σε πετσέτες να στεγνώσουν 20-30 λεπτά.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζω άφθονο νερό με 1 κτσ. αλάτι. Προσεχτικά ζεματάω για 3 λεπτά ακριβώς τα φύλλα ζύμης 2 – 3 μαζί. Έχω μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και τα ρίχνω εκεί για λίγα λεπτά. Τα βγάζω με τρυπητές κουτάλες και τα απλώνω πάνω σε πετσέτες να στεγνώσουν λίγο. Συνεχίζω έτσι μέχρι να εξαντληθούν τα φύλλα μου.

ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
-1 σακουλάκι παρμεζάνα 150 γρ.
-3 σακουλάκια τριμμένη μοτσαρέλα 600 γρ.
-Τριμμένο πεκορίνο 200 γρ.
Έχω βουτυρώσει το ταψί μου. Στον πάτο ρίχνω μερικές κουταλιές σάλτσας κιμά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στρώνω πάνω τους το πρώτο φύλλο ζύμης που το κόβω με ψαλίδι στις διαστάσεις του ταψιού. Δεν πειράζει αν κάνω μπαλώματα. Δεν θέλω να υπάρχουν κενά.
Πάνω σε κάθε φύλλο ρίχνω κουταλιές κιμά, κουταλιές μπεσαμέλ και σκορπάω με το χέρι παρμεζάνα, πεκορίνο, μοτσαρέλα. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μου.

Φροντίζω να κρατήσω όση μπεσαμέλ θα χρειαστώ για την επιφάνεια.Έφτιαξα 8 στρώσεις με τα υλικά μου.
Στο τελευταίο φύλλο δεν έβαλα κιμά. Το κάλυψα με λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τριμμένα τυριά.
Έψησα 40 λεπτά στους 190-200 βαθμούς.Άφησα να σταθεί 15 λεπτά πριν να το κόψω. Ήταν ένα αριστούργημα!—-

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές2 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές4 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές6 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές8 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ9 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές22 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές24 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Exit mobile version