Συνταγές
Ότι καλύτερο… φτιάξτε αυθεντικά ιταλικά λαζάνια φούρνου γιατί άξιζουν τον κόπο
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥ ΤΑΨΙ (40Χ25Χ8 βάθος) – 10/12 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΞΕΚΙΝΑΩ ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
-1.200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-100 ml. ελαιόλαδο, (1 φλυτζανάκι καφέ)
-200 ml. κόκκινο κρασί, (2 φλυτζανάκια καφέ)
-2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
-2 κουτιά πουμαρό
-Αλάτι-πιπέρι- ρίγανη
-2 δαφνόφυλλα, ( αυτά οι Ιταλοί δεν τα χρησιμοποιούν )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα σωτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο και τον κιμά δουλεύοντας με πηρούνα να τον ξεσβωλιάσω. Μόλις πιεί τα υγρά που θα βγάλει ρίχνω το κρασί, αφήνω 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζω λίγο και πιπερώνω, προσθέτω το πουμαρό, τη ρίγανη και τη δάφνη και περίπου 1 κούπα νερό. Μετά από λίγο δοκιμάζω στο αλάτι.
Αφήνω να βράσει με σκεπαστή κατσαρόλα περίπου 1 ½ ώρα ακόμη ελέγχοντας τα υγρά του να μη στεγνώσει. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος θέλω να έχω μια πηχτή-αλλά όχι στεγνή- σάλτσα κιμά.
ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
-1 λίτρο και 1 κούπα γάλα χλιαρό, (σύνολο 1.250 ml.)
-100 γρ. αλεύρι γοχ., (8 κουτ. σούπας)
-100 γρ. βούτυρο
-Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνω σε κατσαρολάκι το βούτυρο. Ρίχνω το αλεύρι και το ανακατεύω για 1 λεπτό. Προσθέτω λίγο- λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη.
Δοκιμάζω στο αλάτι, να μην είναι αλμυρό. Μόλις πηχτώσει είναι έτοιμη. Μετά από λίγο καλύπτω την επιφάνεια με μεμβράνη να εφάπτεται στη μπεσαμέλ και αφήνω να κρυώσει. Την αφρατεύω με αυγοδάρτη όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσω.
ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΛΑΖΑΝΙΑ
-600 γρ. αλεύρι κίτρινο σκληρό
-4 αυγά μέτρια, (των 60 γρ. το καθένα)
-100 γρ. πολτό από ζεματισμένο σπανάκι, (περασμένο σε μπλέντερ)
-½ κτγ. αλάτι
-(ίσως 1 -2 κτσ. νερό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνω μια πάρα πολύ σφιχτή ζύμη για περίπου 15 λεπτά. Την τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω να σταθεί ½ ώρα. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και 2 μέρες νωρίτερα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο. Με κομμάτια ζύμης περίπου 150 γρ. ανοίγω μακρόστενα φύλλα στη μηχανή ζυμαρικών μέχρι τη βαθμίδα 5, (η δική μου έχει έως 9), να είναι κάπως χοντρά. Τα κρεμάω ή τα απλώνω σε πετσέτες να στεγνώσουν 20-30 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζω άφθονο νερό με 1 κτσ. αλάτι. Προσεχτικά ζεματάω για 3 λεπτά ακριβώς τα φύλλα ζύμης 2 – 3 μαζί. Έχω μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και τα ρίχνω εκεί για λίγα λεπτά. Τα βγάζω με τρυπητές κουτάλες και τα απλώνω πάνω σε πετσέτες να στεγνώσουν λίγο. Συνεχίζω έτσι μέχρι να εξαντληθούν τα φύλλα μου.
ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
-1 σακουλάκι παρμεζάνα 150 γρ.
-3 σακουλάκια τριμμένη μοτσαρέλα 600 γρ.
-Τριμμένο πεκορίνο 200 γρ.
Έχω βουτυρώσει το ταψί μου. Στον πάτο ρίχνω μερικές κουταλιές σάλτσας κιμά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στρώνω πάνω τους το πρώτο φύλλο ζύμης που το κόβω με ψαλίδι στις διαστάσεις του ταψιού. Δεν πειράζει αν κάνω μπαλώματα. Δεν θέλω να υπάρχουν κενά.
Πάνω σε κάθε φύλλο ρίχνω κουταλιές κιμά, κουταλιές μπεσαμέλ και σκορπάω με το χέρι παρμεζάνα, πεκορίνο, μοτσαρέλα. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μου.
Φροντίζω να κρατήσω όση μπεσαμέλ θα χρειαστώ για την επιφάνεια.Έφτιαξα 8 στρώσεις με τα υλικά μου.
Στο τελευταίο φύλλο δεν έβαλα κιμά. Το κάλυψα με λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τριμμένα τυριά.
Έψησα 40 λεπτά στους 190-200 βαθμούς.Άφησα να σταθεί 15 λεπτά πριν να το κόψω. Ήταν ένα αριστούργημα!—-
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.