Συνταγές
Υπέροχα σπιτικά Κρουασάν
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι mamangelic και η εκτέλεση από την κ. Χαντζάρα Κυριακή – “Κρητικές -ελληνικές συνταγές !”.
Υλικά
520 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για τσουρέκια)
140 γρ. γάλα
140 γρ. νερό (μπορείτε και μόνο νερό ή μόνο γάλα, 280 γρ. στο σύνολο)
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό για το ζυμάρι (πάνω απο 82% περιεκτικότητα)
160 γρ. βούτυρο αγελαδινό για το δίπλωμα (πάνω απο 82% περιεκτικότητα)
65 γρ. μέλι
25 γρ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή
7 γρ. αλάτι (περίπου 1 1/2 κ. γλυκού)
λίγες σταγόνες λεμόνι (λειτουργεί ως βελτιωτικό αλεύρου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε τα υλικά μας πλήν των 160 γρ. βούτυρου.
Βάζουμε το ζυμαράκι μας σε μεμβράνη και κατόπιν στην κατάψυξη για 15 λεπτά να ξεκουράστει.
Παίρνουμε το βούτυρο μας (σε θερμοκρασία δωματίου, όχι λιωμένο) και το τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 μεμβράνες και στη συνέχεια το κοπανάμε αλύπητα και το “ανοίγουμε” σ ‘ενα λεπτό στρώμα.
Αφήνουμε το βούτυρο στην άκρη και παίρνουμε τώρα το ζυμάρι μας απ’ την κατάψυξη.
Το ανοίγουμε σε φύλλο και προσθέτουμε στο κέντρο του το βούτυρο που έχουμε ανοίξει με τον πλάστη.
Κλείνουμε το ζυμάρι σαν φάκελο, σταυρώνοντας χιαστί τις άκρες του.
Αλευρώνουμε ελαφρώς και το ζυμάρι και την επιφάνεια μας και ανοίγουμε φύλλο σε παραλληλόγραμμη μορφή.
Αλευρώνουμε ελαφρά στο κέντρο του και διπλωνουμε την μια άκρη και απο πάνω της την άλλη άκρη.
Βάζουμε το ζυμάρι μας σε μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Βγάζουμε στη συνέχεια απ’ την κατάψυξη, αλευρώνουμε ξανά επιφάνεια και ανοίγουμε πάλι ένα παραλληλόγραμμο φύλλο.
Ξανα διπλώνουμε, βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ξανανοίγουμε, ξαναδιπλώνουμε, ξανά βάζουμε στην κατάψυξη άλλα 10 λεπτά και φτάσαμε (επιτέλους!) στο τελευταίο μας άνοιγμα!
Κόβουμε σε τριγωνάκια το φύλλο μας, σχηματίζουμε τα κρουασανάκια μας, αφήνουμε να φουσκώσουν (περίπου 1.5-2 ώρες, όχι σε ζεστό μέρος γιατί θα λιώσει το εσωτερικό βούτυρο, προτιμούμε θερμοκρασία
περιβάλλοντος)και ψήνουμε (αφού τα αυγουλώσουμε με ολόκληρο αυγό) στους 170οC μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν (χρόνος αναλόγως μεγέθους).
Η Συνταγή είναι mamangelic και η εκτέλεση από την κ. Χαντζάρα Κυριακή – “Κρητικές -ελληνικές συνταγές !”.