Υλικά
500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις [όσο πάρει]
230 γρ. μαργαρίνη
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
50 ml γάλα
2 αβγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αμμωνία
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. κακάο
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό [για το άλειμμα]
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν και το αλάτι. Κρατάτε στην άκρη 50 γρ. αλεύρι και τη βανίλια. Διαλύετε την αμμωνία σε λίγο από το γάλα.
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για τα χτυπάτε για 10′ περίπου μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν καλά.
Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και το γάλα με την αμμωνία και συνεχίζετε το ζύμωμα με τους ειδικούς γάντζους του μίξερ, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Μόλις είναι έτοιμο χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσια μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτετε τα 50 γρ. αλεύρι και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη. Στο δεύτερο μέρος βάζετε τη ζάχαρη άχνη και τα 60 γρ. κακάο και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν και αυτά και να γίνει η ζύμη σοκολατένια.*
Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε με τη δίχρωμη ζύμη, πλεξούδες, καρδούλες κ.λ.π. φροντίζοντας να εφάπτονται μεταξύ τους οι δύο ζύμες και μην αφήνουν κενά. Αφού πλάσετε τα κουλουράκια σας τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και τα αλείφετε με το χτυπημένο αβγό με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 30′ περίπου.
*Για να το πετύχετε μια ζύμη που είναι αφράτη αλλά δεν κολλάει στα χέρια, μπορεί να χρειαστεί λίγο πιο πολύ από το γάλα με την αμμωνία που ήδη έχετε βάλει και λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.