Συνταγές
Τσουρέκι βασιλόπιτα τούμπανο – εξαιρετικά αφράτη και η εμφάνιση μοναδική
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Τα υλικά είναι για μία πίτα 1 1 κιλό ψημένη για ένα ταψί 30 εκατοστών
Υλικά
600 γρ αλεύρι για τσουρέκια
200έως 250 gram ζάχαρη
80 gram γάλα
50 gram νερό
μισό πορτοκάλι πολτοποιημένο στο μουλτι με το φλούδι .
2 αυγά και 1 κρόκο
50 gram νωπή μάγια
1 βανιλινη
1 κουτ γλυκού μαχλεπι
1/2 κουτ γλυκού μαστίχα
60 gram βούτυρο γάλακτος και 60 gram φυτινη ( η οποίο βούτυρο επιλέξετε)
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Τα 50 gram χλιαρό νερό με την μάγια 50 gram αλεύρι συν 1 κουτ σούπας από την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ να γίνουν χυλός και να φουσκώσει για 20-30 λεπτά
Σε μία κατσαρόλα το μισό από το βούτυρο και όλα τα υλικά έκτος από το αλεύρι να γίνουν μία χλιαρή σάλτσα μέχρι 45 βαθμούς θερμοκρασία .
Το άλλο μισό βούτυρο το λιώνουμε και το έχουμε χωριστά .
Μόλις φουσκώσει η μάγια ρίχνουμε το αλεύρι και από πάνω το μείγμα της κατσαρόλας και ξεκινάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το ζύμωμα περίπου 8 λεπτά στο 1 του μίξερ και 2 λεπτά σε ποίο γρήγορη ταχύτητα στο 3 η 4 του μίξερ μας . Ζυμώνουμε και το λειωμένο βούτυρο που έχουμε το ρίχνουμε σίγα σίγα κρατώντας λίγη ποσότητα μία κουτ σούπας για το τέλος του ζυμώματος Αφήνουμε να φουσκώσει σε μεγάλο μπολ σκεπασμένο με ναύλον και κρατώντας το σχετικά ζεστό πάνω από 22 βαθμούς θερμοκρασία για 1 ώρα Σε πιο ζεστό περιβάλλον ο χρόνος μειώνετε κάτω από 1 ώρα . Πλάθουμε ένα καρβέλι βάζουμε το νόμισμα στο εσωτερικό της ζύμης το βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί και βουτυρωμένο γύρω γύρω καλά . Το πατάμε καλά με την παλάμη ξεκουράζοντας δυο και τρεις φορές ενδιάμεσα ώσπου να πάει παντού σε όλο το ταψί και σκεπάζουμε με ναύλον για 45 -60 λεπτά
Χτυπάμε το ασπράδι που έχουμε με μία πρέζα αλάτι και αλείβουμε την πίτα μας και ρίχνουμε αμύγδαλο φίλε Αφήνουμε άλλα 15 λεπτά και φουρνίζουμε στους 160 βαθμούς για 50-55 λεπτά για αυτό το βάρος τσουρεκιού τα τελευταία 15 λεπτά σκεπάζουμε με αντικολητικό χαρτί
Καλή σας επιτυχία η φωτογραφίες είναι από τις περσινές πίτες
Για το αυγόγλασσο
Υλικά
1η εκδοχή
100-120 γρ άχνη και 10 γρ ασπράδι αυγού πολύ καλά ανακατεμένο σε σφιχτή κρέμα φτιάχνουμε ένα χωνάκι από αντικολλητικο χαρτί βάζουμε μέσα το γλάσσο και γράφουμε στεγνώνει σε 1 ώρα περίπου
2η εκδοχή
σε Μπεν Μαρί 3-4 κουτ σούπας βανίλια υποβρύχιο με 2-3 κουτ σούπας ζεστό νερό ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και να γίνει τόσο ρευστό που από το κουτάλι ίσα ίσα να στάζει αργά . αν είναι ρευστό προσθέτουμε λίγη βανίλια ακόμα αν είναι σφιχτό μίση κουτ νερό ανακατεύουμε και πάλι
Τρίτη εκδοχή πριν ψήσουμε την πίτα
υλικά
2 ασπράδια 70 γρ ζάχαρη 50 γρ άχνη ζάχαρη 1 κουτ γλυκού λευκό ξύδι κρασιού
χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει μύτες που στέκονται ρίχνουμε κουτάλια κουτάλια την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα δυνατό γυαλιστερό αποτέλεσμα, προσθέτουμε την άχνη και το ξύδι και χτυπάμε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα, βάζουμε σε χωνάκι και γράφουμε αφού περάσουμε το τσουρέκι με ασπράδι και βάλουμε φίλε αμύγδαλο και ψήνουμε
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”