Συνταγές
Η συνταγή για αφράτα, μοσχομυριστά και πεντανόστιμα τσουρέκια που έχει πάντα επιτυχία
Λίγο χρονοβόρα η διαδικασία για τα συγκεκριμένα τσουρέκια, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “αννα καλλεργη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
600 γρ. ζάχαρη
125 γρ. LURPAK
1 κσ. ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ
1/2 ποτήρι γάλα (300 ml το ποτήρι χωρητικότητα)
3 δάκρυα μαστίχα (κοπανισμένη σε αλεύρι)
1/2 φακελάκι και λίγο ,Μαχλέπι κοπανισμένο
8-9 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8γρ. (το χειμώνα βάζω 9 φακελάκια)
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια (ίσως χρειαστεί και 1 χούφτα ακόμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη βάζουμε 2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό (χωρητικότητα το ποτήρι 300 ml)και διαλύουμε τις μαγιές με 3 κσ. κοφτές ζάχαρη. Προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και σκεπάζουμε με μεμβράνη να φουσκώσει. Είναι το προζύμι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη.
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ΦΥΤΙΝΗ (να είναι λιωμένα και χλιαρά)με την υπόλοιπη ζάχαρη, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στους κρόκους και χτυπάμε να ενσωματωθούν, να γίνουν σαν μους.
Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στο βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε το γάλα (χλιαρό).
Βάζουμε το μαχλέπι και την μαστίχα.
Προσθέτουμε το προζύμι.
Βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε διπλώνοντας. Μου πήρε 2 κιλά ακριβώς.
Δεν πρέπει να γίνει σκληρό το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβερτάκι και αφήνουμε να φουσκώσει.
Δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε, βάζοντας λίγο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας.
Τα κορδόνια τα ανοίγουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3-4 λεπτά και μετά τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε στα ταψιά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί .
Αφού τα ετοιμάσουμε τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, που μέσα έχουμε βάλει λίγο γάλα και στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή άσπρο σουσάμι.
Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς, για 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας και το μέγεθος του τσουρεκιού. Αν τα κάνουμε μεγάλα θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο, θα το δείτε από μόνοι σας.
Αν αρχίσουν να ροδίζουν πολύ τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, όχι πριν τα 20 λεπτά να ανοίξουμε το φούρνο και να σκεπάζουμε.
Μου έγιναν 8 τσουρέκια των 400-500 γρ. το καθένα. Ζύγισα το ζυμάρι πριν τα πλάσω.
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε σε διαφανής μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και αν θέλουμε τα βάζουμε σε καταψύκτη για αργότερα. Όταν ξεπαγώσουν είναι σαν φρέσκα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “αννα καλλεργη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”