Συνταγές
Το κέικ των Χριστουγέννων!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, για αυτό σας παρουσιάζουμε μία πολύ νόστιμη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ! Περιλαμβάνει αρκετά υλικά, παρόλα αυτά το τελικό γευστικό αποτέλεσμα, θα σας αποζημιώσει! Καλές γιορτές!
Υλικά
200 γρ. με διάφορα γλυκά του κουταλιού( καρυδάκι, νεράντζι, κυδώνι, κεράσι, σύκο…)
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
5 αυγά
80 γρ. καστανή ζάχαρη
170 γρ. μαργαρίνη
100 ml γάλα
½ ποτηράκι του καφέ κονιάκ
50 γρ. χαρουπόμελο
1 κ.γ. ανθόνερο
50 γρ. ινδοκάρυδο
150 γρ. αμύγδαλα/ φουντούκια/ καρύδια
50 γρ. σταφυδάκια
Xυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 σταγόνες λεμόνι
2 κ.σ. ανθόνερο
3 κ. σ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την συνταγή μας πλένοντας τα γλυκά του κουταλιού από την προηγούμενη, για να φύγουν τα υγρά τους και το σιρόπι. Εφόσον λοιπόν είναι στεγνά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα μπολ, στο οποίο έχουμε βάλει 150 γρ. από το αλεύρι μας, βάζουμε και τα κομματάκια από τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία και αλευρώνουμε και τέλος, τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ, σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το γάλα, το κονιάκ, το μέλι, το ανθόνερο και ανακατεύουμε καλά με ένα μίξερ. Αφού έχει φουσκώσει λίγο το μείγμα μας, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες για να αρωματίσουμε το μείγμα μας και χτυπάμε με το μίξερ για λίγη ώρα ακόμα. Έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα μας, 150 γρ. αλεύρι με 1 κ.σ. μπείκιν, αφού προηγουμένως τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μικρό μπολ μεταξύ τους. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για να ενσωματωθούν τα νέα υλικά στο μείγμα μας. Τελευταίο βήμα είναι να προσθέσουμε και το μείγμα με τα γλυκά του κουταλιού και ανακατεύουμε με την βοήθεια μίας σπάτουλας με απαλές κινήσεις.
Επόμενο βήμα είναι να πάρουμε μία φόρμα 20 εκατοστών περίπου, την οποία την αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε όλο το μείγμα μας και συνεχίζουμε με το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει.
Για την επικάλυψη, παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το λεμόνι, το ανθόνερο και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Τέλος, ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω από το κέικ μας και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Δες την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο παρακάτω:
Κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι, πατώντας εδώ!