Συνταγές
Το αληθινό ψωμάκι με προζύμι.. μαλακό και γευστικό ολες τις μέρες
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε απο τον φουρναρη ενα κομμάτι προζύμι περιπου 300 γρ. (όταν τελειωσουμε το ζύμωμα κραταμε ενα κομμάτι σε ενα μπολάκι με λιγο λαδι για την επομενη φορά).
Βαζουμε σε μια λεκάνη 2 κιλα αλεύρι (1 κιλο σκληρό και 1 μαλακο) 1 κουταλιά ζαχαρη και 1 αλάτι. Κανουμε μια λακκούβα ριχνουμε το προζυμι και χλιαρό νερό και το διαλυουμε. Σιγα σιγα ζυμώνουμε περιπου 3-4 λεπτά
Θελουμε μια ζυμη μαλακή που να κολλαει λίγο… Σκεπαζουμε με μεμβρανη και αφηνουμε μιση ώρα.
Λαδωνουμε 3 φόρμες ή ενα ταψι 36 νο.
Κοβουμε τη ζυμη σε 3 κομμάτια (κραταμε λιγο για προζυμι) και τα δουλευουμε ενα ένα σε λαδωμενη επιφανεια. Βαζουμε στις φόρμες και αφηνουμε σε ζεστό (οχι καυτο) μέρος να φουσκωσει.
Χαρασουμε με μαχαίρι και ψηνουμε σε φούρνο 200β περιπου για 50 λεπτά… Δυο τρεις φορες ανοιγουμε το φουρνο και ραντιζουμε με λίγο νερακι για να κανει ωραία κόρα…
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η απόλαυση των συνταγών δεν σταματάει..
Φτιάξτε τες όλες είναι συγκλονιστικές!
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή ..
Είσαι λάτρης του σπιτικού ψωμιού; Τραγανές μπαγκετούλες με προζύμι…
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ:
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ. νερό
20 γρ. αλάτι
30 γρ ηλιέλαιο
200 γρ. προζύμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το νερό με το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε για 2 λεπτά και το αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο ( διαδικασία αυτόλυσης )
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπόλ σκεπασμένο για 1 ώρα .Μετά κόβουμε σε κομ 400 περίπου γραμ δίνουμε το σχήμα που θέλουμε βρέχουμε ελαφρά και βάζουμε σουσάμι .
Σκεπάζουμε για 3-6 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν
Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς χαράζουμε βρέχουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς και 20 λεπτά στους 180 βαθμούς
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”