Συνταγές
Τι θα χρειαστουμε για τον “τραχανά” – Γίνεται γλύκος πλούσιος θρεπτικός και μυρωδάτος..
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ανθότυρο πρόβειο.
500 γραμ σιμιγδάλι χοντρό
350 γραμμ αλεύρι γ.ο.χ.
1.1/2 γάλα πρόβειο
1 κ.σ βούτυρο γάλακτος λιωμένο.
Τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το ανθότυρο.
Το βάζουμε σε βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζυμη αφράτη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ωρα
Κοβουμε απο την ζύμη μεγάλες μπουκιες σε μέγεθος καρυδιού και τις πλατυνουμε στις παλάμες μας
Τις μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτι και τις ψήνουμε στους 130 βαθμούς, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν, χωρίς να ροδίσουν.
Ελέγχουμε τον φούρνο μας
Βγάζουμε τις πιτουλες από το ταψί και όσο είναι ακόμα χλιαρες, τις τρίβουμε σε χοντρό κόσκινο ή τις χτυπάμε (αφού κρυώσουν λιγο) στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σαν τον τραχανά.
Στρώνουμε πετσετες ή αντικολλητικό χαρτι σε ταψια και απλώνουμε τον θρυμματισμένο “τραχανά”.
Καλύπτουμε με τουλουπάνι και αφήνουμε μία ημέρα στον ήλιο (σε μπαλκόνι ή σε παράθυρο) για να στεγνώσει καλά.
Το βάζουμε σε γυάλινο βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Εκτέλεση για το γλυκό μυζηθροχαλβα
2 φλυτζάνια “τραχανά”
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
1/2 φλυτζάνι μέλι
Χυμό λεμονιού
1 φλυτζανι καβουρδισμένα αμύγδαλα
Ανθονερο κατά βούληση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε δυνατή φωτιά, για πεντε λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μυζηθροχαλβά και τα αμύγδαλα.
Χαμηλώνουμε την φωτια και βράζουμε , μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχως.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και μετά με το καπάκι, και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 15 λεπτά ακόμα.
Αργότερα θα ανεβάσουμε και το γλυκό μας…
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.