Υλικά
(για ένα μπολ διαμ. 20-23 εκατ. ή 6 άτομα – ως 10+ αν το κάνετε σε ποτήρια ουίσκι) 750 γραμ. φράουλες (250+500 γραμ)
1 πακέτο σαβαγιάρ
250 γραμ. μασκαρπόνε
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
2 αβγά χωριστά οι κρόκοι απ΄τα ασπράδια
200 ml κρέμα γάλακτος κανονική (full fat)
150 ml Porto ή Τia Maria ή Cointreau
κόκκινη ζάχαρη ή χοντροκομμένα αμύγδαλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία: 30 λεπτά συν ο χρόνος για το μαρινάρισμα και o υπόλοιπος (πριν και μετά) στο ψυγείο. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε τις μεσαίου μεγέθους προς μικρές φράουλες, που είναι πιο εύγευστες και αρωματικές. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει στο τέλος τουλάχιστον 4-5 ώρες για να απορροφήσουν τα σαβαγιάρ τα υγρά από τις φράουλες και να δέσει όλο μαζί.
Μην επιχειρήσετε μισή ποσότητα συνταγής για κανένα λόγο –όλοι θα θέλουν κι άλλο και θα εκτεθείτε. Χρησιμοποιήστε γυάλινο σκεύος σερβιρίσματος. Η διαφάνεια επιτρέπει στις στρώσεις φράουλας-κρέμας να φαίνονται, πράγμα ελκυστικό στο τραπέζι.. Μέτριας δυσκολίας συνταγή γενικά, αλλά αρκετά εύκολη αν ήδη είστε εξοικειωμένοι με το κανονικό τιραμισού.
Ετοιμάζετε τις φράουλες: Κρατάτε μερικές (4-5 ανάλογα με το μέγεθος) για το γαρνίρισμα και κόβετε τα 250 γραμ. σε πολύ λεπτές φέτες περί τα 2-3 χιλ. Τις βάζετε σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ, προσθέτετε την άχνη (2 κ.σ.), και το μισό πορτό, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη. Βάζετε το μπολ σε μπεν μαρί δηλαδή πάνω σε κατσαρόλι με νερό που βράζει οριακά (ο βρασμός σχεδόν δεν φαίνεται), διατηρώντας τη χαμηλή φωτιά σταθερή.
Η βάση του μπολ πρέπει να είναι μέσα στο νερό. Αφήνετε έτσι για ½ ώρα να μαριναριστούν τα υλικά και αποσύρετε.
Σημείωση: Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε αλκοόλ (δεν θα είναι το ίδιο όμως), αντικαταστήστε το πορτό με νερό ή χυμό φράουλας.
Κόβετε τις υπόλοιπες φράουλες στο μεταξύ, σε λεπτές φέτες περί τα 4-5 χιλ. και τις προσθέτετε στο μπολ μαζί με το άλλο μισό πορτό. Ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε με την μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κάνετε την κρέμα: Χτυπάτε τους κρόκους με το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη, να ενσωματωθούν καλά και το μείγμα κάπως να φουσκώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος (σε μίξερ) σε σαντιγί, την προσθέτετε στο μασκαρπόνε και ανακατεύετε να ενοποιηθούν. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα (δεν ρέει).
Με σπάτουλα παίρνετε πρώτα το 1/3 της μαρέγκας και την ενσωματώνετε ‘διπλώνοντάς’ την στο μείγμα μασκαρπόνε-σαντιγί, με λίγες κατά το δυνατόν κινήσεις, πράγμα που βοηθάει το μείγμα να διατηρήσει τις φυσαλίδες αέρα που περιέχονται και να μείνει αφράτο. Με τον ίδιο τρόπο αναμιγνύετε και την υπόλοιπη μαρέγκα.
Ετοιμάζετε το τιραμιφρεζιέ – τιραμισού με φράουλες : Βγάζετε το μπολ με τις φράουλες απ’ το ψυγείο, τις σουρώνετε πιέζοντας ελαφρά (μην τις διαλύσετε) να φύγουν τα πολλά υγρά και κρατάτε χωριστά σε βαθύ πιάτο το ζουμί τους. Απλώνετε στη βάση του σκεύους 2-3 κουταλιές απ’ το μείγμα του μασκαρπόνε και βάζετε πάνω του, το ένα δίπλα στο άλλο τα σαβαγιάρ, αφού προηγουμένως τα έχετε βουτήξει σχεδόν στιγμιαία και γυρίζοντάς τα μέσα στο φραουλόζουμο με πορτό.
Κόβετε κάποια σαβαγιάρ προκειμένου να ακολουθήσετε το σχήμα του σκεύους. Απλώνετε πάνω τους τις μισές φράουλες και πάνω σ’ αυτές την μισή περίπου κρέμα. Με την ίδια σειρά (σαβαγιάρ-φράουλες-κρέμα) κάνετε άλλη μια στρώση και ισιώνετε την τελική επιφάνεια της κρέμας. Καλύπτετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.
Σερβίρισμα: Βγάζετε το σκεύος με το γλυκό απ’ το ψυγείο και πασπαλίζετε με την κόκκινη ζάχαρη, αν την χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα, σπάστε τα για δευτερόλεπτα στο μούλτι και περάστε τα για 1-2 λεπτά απ’ το τηγάνι (χωρίς λάδι, μέτρια φωτιά) να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Κόβετε τις φράουλες που κρατήσατε σε φέτες και γαρνίρετε την επιφάνεια κατά βούληση. Δείχνουν πάντως πιο ωραία αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς όγκους, βάζοντας άλλες φράουλες κάθετα και άλλες οριζόντια. Το τιραμισού με φράουλες σερβίρεται στα πιάτα όπως όλα του είδους, δροσερό και με μεγάλο κουτάλι.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.pandespani.com