Connect with us

Γλυκα

Τα μυστικά για το πιο «τρυφερό» τσουρέκι από την Βίκυ Κουμάντου

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ • Το τσουρέκι γίνεται στο μίξερ με ζύμωμα 20 λεπτών και πιο γρήγορη εξέλιξη της συνταγής ή στο χέρι χωρίς ζύμωμα και αναμονή μιας νύχτας (αν κάνει ζέστη, βάζουμε τη λεκάνη στο ψυγείο). • Το μίξερ μπορεί να ζυμώσει από 750 γρ. έως 2 κιλά αλεύρι, ανάλογα με το […]

Published

on

in 3114 571a2c35ed6b3

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο :  Βίκυ Κουμάντου – tastefull.gr

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Το τσουρέκι γίνεται στο μίξερ με ζύμωμα 20 λεπτών και πιο γρήγορη εξέλιξη της συνταγής ή στο χέρι χωρίς ζύμωμα και αναμονή μιας νύχτας (αν κάνει ζέστη, βάζουμε τη λεκάνη στο ψυγείο).
Το μίξερ μπορεί να ζυμώσει από 750 γρ. έως 2 κιλά αλεύρι, ανάλογα με το μηχάνημα. Στο χέρι μπορούμε να ζυμώσουμε 2 με 3 κιλά αλεύρι, ανάλογα με τη λεκάνη που έχουμε.
Το βασικότερο στάδιο για να γίνουν τα τσουρέκια κορδωτά και να έχουν καλή εμφάνιση στο πλέξιμο είναι το πλάσιμο των κορδονιών και όχι το ζύμωμα.
• Τα υγρά, 500ml, μπορεί να είναι γάλα ή γάλα και πορτοκάλι ή γάλα και κρέμα γάλακτος. Η γεύση εξελίσσεται με τα υλικά.
Αν βάλουμε φρέσκια μαγιά πρέπει να κάνουμε προζύμι. Αν βάλουμε ξερή μαγιά, μπαίνει κατευθείαν στο αλεύρι.
Η μαστίχα μπαίνει στο αλεύρι, ποτέ δεν ζεσταίνεται σε υγρό, γιατί κολλά στα τοιχώματα του σκεύους.
Το ψήσιμο γίνεται σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών. Βάλτε εσωτερικό θερμόμετρο φούρνου, αν έχετε. Αλλιώς προθερμάνετε το φούρνο τουλάχιστον 30 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες λαμαρίνες. Οι σκουρόχρωμες καίνε τη βάση του τσουρεκιού. Αν έχετε μόνο τέτοιες, μονώστε τις με αλουμινόχαρτο και ακουμπήστε πάνω το χαρτί με το τσουρέκι.
Το τσουρέκι αποτυγχάνει μόνο για ένα λόγο: η μαγιά δεν λειτούργησε σωστά. Χρησιμοποιούμε χλιαρό γάλα, σε θερμοκρασία 35-45 βαθμούς Κελσίου. Ποτέ πιο ζεστό, ποτέ πιο κρύο.
Με 1 κιλό αλεύρι, βγαίνουν 4 τσουρέκια βάρους μισού κιλού το καθένα. Καταψύχονται τέλεια, όπως κάνουν στο Σικάγο Ελληνίδες που μοιράζουν 40 τσουρέκια στην οικογένειά τους κάθε Πάσχα.

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια • 60 γρ. μαγιά νωπή ή 16-18γρ ξερή μαγιά • 500 ml γάλα • 300 γρ. ζάχαρη • Λεπτοτριμμένο ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα • 1 κουταλιά σούπας αλεσμένο μαχλέπι • 1/2 κουτ. γλυκού αλεσμένο καρδάμωμο • 4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου • 125 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο ζεστό • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και ζάχαρη, για άλειμμα • αμύγδαλα τριμμένα, παπαρουνόσπορος, σουσάμι, ζάχαρη κόκκους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Σε ένα μπολ, βάλτε 100 ml χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 80 γρ. από το αλεύριΤΟ ΖΥΜΩΜΑΣε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα

ΤΟ Α΄ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα

ΤΟ ΠΛΑΣΙΜΟ

Μοιράστε τη ζύμη σε 4 μέρη, απλώστε κάθε μέρος σε τετράγωνο και κόψτε κατά μήκος κορδόνια. Για να είμαι σίγουρη ότι έχουν ίδιο βάρος, τα ζύγισα, για να βγάλω ισόπαχα κορδόνια και ομοιόμορφα φουσκωμένα τσουρέκια. Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια. Ζυμώστε καλά με τη βάση της παλάμης σας ώστε να σπάσουν οι φουσκάλες και να γίνει ομοιόμορφο κορδόνι. Αν μακραίνει πολύ, διπλώστε κατά μήκος και ξαναπλάστε το.

Ρίξτε λίγο αλεύρι πάνω τους, ίσα να καθίσει στην επιφάνεια για να μπορέσει να πλεχθεί εύκολα το κορδόνι σε πλεξούδα. Πλέξτε τα σε πλεξίδες με 3, 4,5 ή 6 κορδόνια. Ακουμπήστε το κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί. Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και, ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί, το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ.

ΤΟ Β΄ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Βάλτε τα τσουρέκια με τα χαρτιά τους πάνω σε σχάρα ή λαμαρίνα, μέσα στο φούρνο ξεσκέπαστα (ελαφρά ζεστός 40˚C) και αφήστε μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο. Βγάλτε τα ταψιά από το φούρνο, ανάψτε τις αντιστάσεις στους 200˚ και μέχρι να ζεσταθεί, αλείψτε μόνο το τσουρέκι που θα ψήσετε πρώτο, με το γλάσο αυγού. Αλείψτε πολύ προσεκτικά και στα πλαϊνά του τσουρεκιού. Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και διακοσμήστε με ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ Ψήστε σε αντιστάσειςΤΡΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΨΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

1. Αλείψτε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό, αφήστε να στεγνώσει και αλείψτε ξανά νέα στρώση.
2. Πασπαλίστε με αμύγδαλο, όχι όπου να’ ναι, αλλά κατά μήκος των κορδονιών, όπως διπλώνονται, για να τονίσετε το σχήμα τους. Για τον παπαρουνόσπορο -που είναι πολύ ψιλός- βρέξτε το δάχτυλό σας, βουτήξτε το στο σπόρο και ακουμπήστε το πάνω στο τσουρέκι, στο σχήμα που θέλετε.
3. Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι, αλλά αφού το ψήσετε. Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο :  Βίκυ Κουμάντου – tastefull.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές12 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές14 ώρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές16 ώρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές18 ώρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές20 ώρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές22 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές23 ώρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές2 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές3 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές4 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές5 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές5 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Exit mobile version