Συνταγές
Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε για Ταχινόπιτες , θα σας μείνει αξέχαστη!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το υγειινό γλύκισμα?
Εμφάνιση, γεύση, εξαιρετικά υλικά και κυρίως στο πνεύμα των ημερών.
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
400 gr. αλεύρι σκληρό
50 gr. αλεύρι το κίτρινο
6 gr. ξερή μαγιά
100 gr. γάλα
1 αυγό + 1/2 κτγ. αλάτι
100 gr. νερό
50 gr. χυμό πορτοκαλιού
2 κτσ. κοφτές ζάχαρη καστανή
60 gr. ηλιέλαιο
Γέμιση
350 -400 γρ. ταχίνι ολικής
180 γρ. καστανή ζάχαρη
1/2 κτγ. κανέλα
50 gr. ελαιόλαδο
Ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη καστανή
1 +1/2 κούπας νερό ζεστό
Λίγη καστανή ζάχαρη για επάνω
Ταχίνι μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε, καλύτερα όχι με μέλι γιατί θα γίνει πολύ γλυκό
Το ταχίνι το ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά στα μικροκύματα να απλώσει μαζί με το λάδι
Εάν δεν έχουμε αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα βάζουμε όλο από το σκληρό
Ιδανικα ζύμη είναι να γίνει με προζύμι όποιος έχει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υγρά από τη ζύμη και το αυγό, (εκτός το νερό), το γάλα χλιαρό μέσα να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά, το πορτοκάλι, ρίχνουμε τα άλευρα, το αλάτι και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, να έχω μια μαλακιά εύπλαστη ζύμη μπορεί να χρειαστεί πολύ λίγο νερό ακόμη και λαδώνουμε τα χέρια μου.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μία ωρίτσα, την χωρίζουμε στα δύο,τα δύο στα 4 και τα 4 στα 8.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και το μπαλάκι, ανοίγουμε το μπαλάκι σε φύλλο μέτριο, απλώνουμε το υλικό της γέμισης, κανονίζουμε να φτάσει για όλα.
Υπάρχει εύκολος τρόπος που κάνω εγώ για να το κάνω σαλιγκάρι, κάνω μία τρύπα στην μέση του φύλλου και αρχίζουμε να στρίβουμε προς εμένα.
Μόλις ρολάρουμε, κόβουμε και κάνουμε σαλιγκάρι.
Έχουμε βράσει 2 λεπτά το σιρόπι και όπως έχει κρυώσει, βουτάω μέσα το κάθε σαλιγκάρι ή επάνω σε κουτάλα τρυπητή ή και με τα χέρια δεν έχει πρόβλημα.
Αραδιάζουμε σε ταψί, σκεπάζω να φουσκώσουν κανένα μισάωρο, να μην ακουμπάει επάνω τους η πετσέτα γιατί θα κολλήσει επειδή το φύλλο είναι βρεγμένο, μόλις φουσκώσουν πασπαλίζουμε επάνω λίγη καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά ανάλογα το φούρνο.
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.