Συνταγές
Τέλεια συνταγή για φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. φάβα μουλιασμένη σε νερό για 2 ώρες
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
1,8 lt. ζεστό νερό
60 ml. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόψτε το κρεμμύδι . Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίξτε κρεμμύδι να σοταριστει απαλά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Προσθέστε τη φάβα αφού την σουρώσετε . Την σοτάρετε μαζί με το μίγμα κρεμμυδιού-καρότου για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό νερό . Σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας μιά φορά στην αρχή με ανοιχτή κατσαρόλα στο 2 της κουζίνας . Καθώς περνάει η ώρα και σίγουρα μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τσεκάρετε πιο τακτικά για να μην κολλήσει η φάβα στον πάτο καθώς η ποσότητα του νερού μειώνεται.
Προσθέτετε στη πορεία αλάτι και πιπέρι. Όταν οι μπουρμπουλήθρες αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάνε αυτό σημαίνει ότι έχει φύγει η περισσότερη ποσότητα νερού- ελέγχετε ότι η φάβα έχει λιώσει περίπου στα 45’-50’, αλλά φάβα από φάβα διαφέρει και μάτι από μάτι διαφέρουν. Αν η φάβα δεν έχει λιώσει και το νερό έχει μειωθεί, προσθέτετε ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες μια ή περισσότερες φορές για να μην σας αραιώσει, μέχρι να λιώσουν καλά τα σποράκια της φάβας. Όταν πλέον η φάβα έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρείτε απ’ το μάτι και με ραβδομπλέντερ η μούλτι την δουλεύετε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία . Βάζετε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Εγώ σήμερα δεν την πέρασα απο το μούλτι.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΟΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά βάζετε 30 γρ ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και ρίχνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για αρκετή ώρα σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέστε 5-6 κομμένα ντοματίνια Ανακατεύετε κάθε τόσο, κρατάτε τον ρυθμό σοταρίσματος χαμηλό και περιμένετε το κρεμμύδι ν’ αρχίσει να μελώνει αποκτώντας καφέ χρώμα, χάνοντας σταδιακά τα περισσότερα υγρά του και αυξάνοντας τα σάκχαρα του.
Μετά το δεκάλεπτο με τέταρτο περίπου, ανάλογα και με τη φωτιά σας, τα κρεμμύδια πρέπει να έχουν μελώσει επαρκώς ώστε να ρίξετε μέσα το τη ζάχαρη και το βαλσάμικο ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά περίπου, όταν δείτε ότι τα κρεμμύδια έχουν χάσει πλέον τον περισσότερο όγκο τους από νερό. Τα αφαιρείτε με λαβίδα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ώστε να πάρει το τηγανισμένο λάδι.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Η φάβαείναι έτοιμη !
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”