Συνταγές
Τέλεια κρουασάνακια βουτύρου
Η Συνταγή είναι από κ. Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τόσο ζηλευτά και αφράτα που θα τα απολαύσετε με μεγάλη χαρά..
Υλικά :
Για 8 έως 10 κρουασάν
270 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή αλεύρι robin hood ,το γνωστό Αμερικάνικο αλεύρι.
50 γραμμάρια βούτυρο.
Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη ,αν τα θέλετε πιο γλυκά βάζετε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
20 γραμμάρια μαγιά φρέσκια της μπύρας
200 γραμμάρια βούτυρο,Όλυμπος ή lurpak το κλασσικό ανάλατο.
1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού νερό ,θερμοκρασία περιβάλλοντος.
40 γραμμάρια γάλα φρέσκο
ελάχιστο αλάτι.
Για την επάλειψη:
Ένα αυγό
20γρ γάλα φρέσκο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα μεγάλο μπώλ προσθέτετε το αλάτι και ένα μικρό κομματάκι βούτυρο 50 γραμμαρίων και το αναμειγνύετε.
Σε ένα άλλο μπώλ διαλύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το κρύο νερό και το αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο για να ξεκουραστεί για λίγη ώρα, περίπου ένα τέταρτο .
Ρίχνετε τη μαγιά στο μείγμα του αλευριού και δουλεύετε μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη αν είναι πολύ σκληρή προσθέτετε λίγο γάλα ακόμη, ζυμώνετε για περίπου δέκα λεπτά για να γίνει μία εύπλαστη ωραία ζύμη,όχι σκληρή για να γίνουν τα κρουασάν αφράτα .
Ακολούθως βάζετε τη ζύμη σε μία λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ένα μέρος χλιαρό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο , ανάλογα θέλει μια έως μιαμιση ώρα, όταν φουσκώσει η ζύμη την ακουμπάτε σε αλευρωμένο τραπέζι και την ανοίγετε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο .
Με το μαχαιράκι παίρνετε μικρές ποσότητες βουτύρου και καλύπτετε το ένα τρίτο της επιφάνειας .
Με προσοχή διπλώνετε το φύλλο στα τρία έτσι ώστε το τμήμα που δεν έχει αλειφτεί με βούτυρο να είναι στη μέση, πιέζετε καλά τις άκρες για να κλείσουν, βάζετε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα .
Ανοίγετε πάλι τη βουτυρωμένη και διπλωμένη ζύμη σε φύλλο παραλληλόγραμμο και επαναλαμβάνετε την προηγούμενη διαδικασία τρείς φορές ακόμη στο τέλος αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει στο ψυγείο για δύο ώρες .
Ανοίγετε τη ζύμη σε ένα φύλλο μακρόστενο με μικρή πλευρά 40 εκατοστά ,με ένα κοφτερό μαχαίρι ισιώνετε τις άκρες και κόβετε το φύλλο στη μέση κατά μήκος ,από τις δύο λωρίδες που δημιουργούνται κόβετε τα τέσσερα έως πέντε τρίγωνα.
Πρέπει να είναι όλα όμοια για να ψηθούν και όμοια. Τυλίγετε κάθε τρίγωνο σε κρουασανάκια δίνεται την καμπυλωτή φόρμα στα κρουασάν και τα βάζετε σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα .Τα αλείφετε με το αυγό και το γάλα , τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν για μία ώρα .
Τα αλείφετε πάλι με το αυγό και το γάλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 20 έως 30 λεπτά στους 160 βαθμούς στον αέρα!!!!
Τώρα αν θέλετε, πριν τα τυλίξετε βέβαια τοποθετείτε σοκολάτα ή ότι άλλο υλικό γλυκό ή αλμυρό επιθυμείτε
Η Συνταγή είναι από κ. Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.