Connect with us

Ορεκτικα

Σωστά σωταρισμένα μανιτάρια

Published

on

manitaria sote

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από tastefull.gr

Αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στους άνδρες-φίλους μου που μαγειρεύουν μόνοι τους και λατρεύουν τα μανιτάρια.

Τα ασπρομανίταρα είναι τα πιο γνωστά μανιτάρια και εύκολα να προμηθευτείς στις πόλεις. Να τα αγοράζετε μόνο όταν είναι σε άριστη κατάσταση κι αυτό σημαίνει να είναι λευκά, σφικτά και όχι πανιασμένα. Αυτά τα μανιτάρια θα έχουν τέλεια όψη στο σωτάρισμα, θα ροδίσουν και θα παραμείνουν γεμάτα και ζουμερά.

Αν έχετε πανιασμένα μανιτάρια, να τα ψιλοκόψετε, να τα σωτάρετε με τον ίδιο τρόπο και να τα βάλετε σε ομελέτα ή σε σούπα.

Μπορείτε να σερβίρετε τα σωταρισμένα μανιτάρια σαν συνοδευτικό πιάτο σε ψητά κρέατα ή σαν ορεκτικό ή να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές, όπως σε σαλάτα είτε πράσινη είτε πάστας είτε πληγουριού.

Οι βασικές αρχές

Το σωστό σωτάρισμα έχει τα βήματά του. Είναι απλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να πειθαρχείτε και να τα ακολουθήσετε. Χρυσοροδισμένα σωταρισμένα μανιτάρια στο πιάτο σας κάθε φορά.

  • κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια – φέτες ή σε τέταρτα είτε ολόκληρα αν είναι μινι buttons
    χρησιμοποιούμε τηγάνι ανοξείδωτο ή όποιο άλλο υλικό μη πορώδες, που να δέχεται δυνατή φωτιά
  • ζεσταίνουμε το τηγάνι άδειο, να ζεσταθεί καλά σε μέτρια-δυνατή φωτιά
  • προσθέτουμε λάδι και βούτυρο κλαριφιέ. Το νωπό βούτυρο θα καεί και θα κάνει μαύρα στίγματα στα μανιτάρια. Αν δεν έχουμε κλαριφιέ, βάζουμε μόνο λάδι και προσθέτουμε στο τέλος λίγο νωπό βούτυρο για τη γεύση.
  • βάζουμε ποσότητα μανιταριών ανάλογη με το τηγάνι: να είναι μια γεμάτη στρώση που να εφάπτεται στον πάτο
  • προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ξεκίνημα. Το αλάτι βοηθά τα μανιτάρια να χάσουν όση υγρασία χρειάζεται.
  • προσθέτουμε χυμό λεμονιού αμέσως μετά για να κρατήσουν το λευκό χρώμα και να χρυσίσουν. Αν δεν μας νοιάζει το χρώμα και θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τη γεύση, χρησιμοποιούμε κρασί ή μοσχάτο ή μαυροδάφνη ή βερμούτ ή βαλσαμικό ξύδι ή πετιμέζι ροδιού ή πετιμέζι χαρουπιού.
  • κουνάμε το τηγάνι συνεχώς για να αλλάζουν θέση τα μανιτάρια και να ψήνονται από όλες τις πλευρές
  • κρατάμε τη φωτιά μέτρια-δυνατή, ώστε να εξατμίζονται γρήγορα τα υγρά. Οι καραμέλες που πιάνουν στον πάτο διαλύονται με τα υγρά και γλασάρουν τα μανιτάρια.

Δοκιμάστε να φτιάξετε με αυτά τα βήματα σωταρισμένα μανιτάρια και θα έχετε βάλει στις συνταγές σας ένα πιάτο που θα προκαλεί θαυμασμό στα τραπέζια σας.

Υλικά

500γρ ασπρομανίταρα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο κλαριφιέ
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/4 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ανοξείδωτο τηγάνι άδειο, σε μέτρια- δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Μόλις λυώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κουνάμε το τηγάνι να δούμε αν ξεκολλάνε. Αν οχι, δοκιμάζουμε σε λίγο.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Κουνάμε το τηγάνι. Τα μανιτάρια θα έχουν ξεκολλήσει και θα μετακινούνται με την κίνηση του τηγανιού, αλλάζοντας πλευρά ψησίματος.

Αν κουράζεται το χέρι σας με το κούνημα του τηγανιού, χρησιμοποιείστε σπάτουλα. Θα πρέπει η φωτιά να είναι τέτοια ώστε να εξατμίζει τα υγρά που αφήνουν τα μανιτάρια αλλά όχι τόση που να μαυρίσουν οι καραμέλες στον πάτο.

Δεν είναι δύσκολο, θα το καταλάβετε πότε είναι υπερβολική η θερμοκρασία.

Σε 10-15 λεπτά τα μανιτάρια είναι έτοιμα. Σερβίρουμε αμέσως, με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν θέλουμε.
Διαβάστε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο www.tastefull.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές5 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές7 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές9 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές11 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές13 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Exit mobile version