Συνταγές
Συνταγή για αφράτο προζυμένιο ψωμάκι για κάθε χρήση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Instasuntages”.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
200g προζύμι
600ml χλιαρό νερό
1 κ.σ αλάτι
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνω μια λακκούβα στην μέση και αδειάζω το προζύμι και το ελαιόλαδο. Προσθέτω το νερό με το αλάτι.
Ζυμώνω και το βάζω σε λαδωμένο μπόλ, το αφήνω σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Στις 2 ώρες το ζυμώνω και το βάζω σε λαδωμένο ταψί. Το αφήνω να φουσκώσει τουλάχιστον άλλες 2 ώρες και το ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στις αντιστάσεις.
Προζύμι super!
•1η Ημέρα: Σε ένα γυάλινο βάζο ανακατώνουμε 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. νερό κατά προτίμηση εμφιαλωμένο γιατί πολλές φορές το νερό της ύδρευσης έχει πολύ χλώριο. Κλείνουμε το καπάκι χωρίς να το σφίξουμε και το αφήνουμε σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού μακριά από ρεύματα αέρα.
•2η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
•3η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
•4η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
•5η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
•6η Ημέρα: Σε αυτό το σημείο λογικά θα έχει βγάλει στην επιφάνεια μικρές φυσαλίδες και θα έχει πάρει μια ελαφριά ξινή μυρωδιά. Ίσως να έχει μαζέψει και λίγα υγρά στην επιφάνεια του.
Στα 100 γραμμάρια προζύμι που έχουμε ( 50 αλεύρι+ 50 νερό ) προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι με 65 γρ. νερό.
Σύνολο 265 γραμμάρια προζύμι.
•7η Ημέρα: Το αφήνουμε πάλι σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού μακριά από ρεύματα αέρα.
•8η Ημέρα: 265 γραμμάρια προζύμι + 100 γραμμάρια αλεύρι + 65 γραμμάρια νερό. Σύνολο 430 γραμμάρια προζύμι το οποίο πάλι το αφήνουμε πάλι σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού.
•9η Ημέρα: Το προζύμι μας τώρα είναι έτοιμο και μπορούμε να το βάλουμε σε ένα πλαστικό σκεύος με καπάκι στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να κάνουμε ψωμί παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε για το ψωμί και το υπόλοιπο το αφήνουμε πάλι στο ψυγείο.
Αυτό που πήραμε για το ψωμί ανάλογα την συνταγή του, το αφήνουμε να πάρει την θερμοκρασία του χώρου μας και μετά ζυμώνουμε. Μπορούμε να ζυμώσουμε και άμεσα αλλά το ζυμάρι θα αργήσει να φουσκώσει.
Η Συνταγή είναι από “Instasuntages”.