Connect with us

Συνταγές

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού και παγωτό με γεύση μαστίχα και σύκο

Published

on

97232232 10217282074545212 6877616463495036928 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Εκτέλεση είναι από κ. Χριστίνα Χαραλαμπίδου – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.

Υλικά
( η συνταγή είναι χωρίς γαλαζόπετρα)
1κιλό συκαλακι μετριο
(25 κομμάτια περίπου)
1.200 γρ ζάχαρη(εγώ έβαλα 1.400 γρ)
3 2/3 φλ. του τσαγιού νερό(Εγώ έβαλα 6 φλ.)
6-7 μοσχοκάρφια ( γαρύφαλλα)
Αμύγδαλο ασπρισμενο όσα και τα σύκα
2 κ.σ γεμάτες γεμάτες γλυκόζη
Χυμό από μισό λεμόνι ( για το σιρόπι)
Επιπλέον χυμό από 2 μεγάλα ζουμερα λεμόνια ή τρία μικρότερα

Εκτελεση
Πλένουμε καλά τα σύκα μας 2-3 νερά ( καλύτερα με γάντια).
Κόβουμε το μίσχο και με μυτερό μαχαιράκι κόβω το κοτσανακι από κάτω κυκλικά προσέχοντας να μην κακοποίησω το σύκο.

Με μια φουρκετουλα καθαριζουμε για τυχόν σπορακια μέσα το σύκο ( ανοιγωντας έτσι μια τρυπουλα).
Βράζουμε σε μπόλικο νεράκι τα συκαλακια μου για 5 λεπτά περίπου από τη στιγμή του βρασμού .

Αλλάζουμε το νεράκι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.

Έπειτα βάζουμε τα συκαλακια μου σε λεκανιτσα με νεράκι παγωμένο να τα σκεπάζει μαζί με το χυμό από τα 2 λεμόνια.
Αφήνουμε 3 ώρες περίπου να σφίξουν.

Βγάζουμε τα συκαλακια μου και τα στραγγίζουμε ένα ένα με τα χέρια μου να φύγει η περίσσεια νερού, προσέχοντας μην τα χαλάσουμε.
Σε αυτή τη φάση τοποθετούμε από ένα αμυγδαλάκι μέσα σε κάθε σύκο από την κάτω μεριά που καθαρίσαμε με τη φουρκέτα.

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε το σιρόπι μου για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα συκαλακια μου και τα γαρύφαλλα.

Βραζουμε μεχρι να δέσει το σιρόπι.
Τραβάμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε όλη τη νύχτα να τραβήξει σιροπακι και να αφήσει τυχόν τα νερά του το φρούτο.
Την επόμενη μέρα δένουμε λίγο ακόμα αν χρειάζεται και προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.

Απόστείρωνουμε τα βάζα μου , βάζουμε καυτό το γλυκό μου , σκεπάζουμε καλά με σιρόπι μέχρι πάνω κλείνουμεκαλά και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα.
Αφήνουμε να κρυώσει καί διατηρουμε σε δροσερό σκιερό μέρος

Αν θέλετε να φτιάξετε τα συκαλακια σας με γαλαζόπετρα για πιο έντονο πράσινο χρώμα , μετά το δεύτερο ξεπικρισμα βουτάτε τα σύκα σε μια λεκανιτσα με 1 1/2 λίτρο νερό και ένα κομματάκι σα ρεβύθι γαλαζόπετρα το οποίο έχετε πρώτα τρίψει.
Αφήνεται τα σύκα 20-30 λεπτά και ξεπλένεται καλά.

Κάνετε το τρίτο ξεπικρισμα , (παραλείπετε το βάπτισμα τους μέσα στο λεμόνι) τα στιβεται καλά και τα ρίχνετε στο σιροπακι.

Για το παγωτό με γεύση μαστίχα
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος (Η πράσινη συσκευασία )
1 ζαχαρουχο από ψυγειο 397 γρ.
1 κούπα φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας βανιλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχα
Γλυκό κουταλιού σύκο

Εκτελεση:
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να γίνει κρεμα.Μετα Ρίχνουμε το κρύο ζαχαρουχο.Μετα στην κούπα με το καυτο γάλα διαλυουμε την βανιλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχα πολύ καλά μέχρι να γίνει χλιαρό το γάλα και να ενσωματωθεί η βανιλια.

Το Ρίχνουμε μέσα στο πρώτο μίγμα και ανακατεύουμε.Παιρνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι και βάζουμε μεμβράνη.Τοποθετουμε κομματάκια γλυκο συκο διάσπαρτα παντου.Ριχνουμε το 1/3 του μίγματος και βάζουμε κατάψυξη μισή ώρα να παγώσει αρκετά.

Μετα Ρίχνουμε πάλι γλυκό του κουταλιού σύκο και το 1/3 πάλι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα.Ξεφορμαρουμε και στόλιζουμε με σύκα πάλι.

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou“ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές18 λεπτά ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές4 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές6 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές8 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές9 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές23 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version