Συνταγές
Συκαλάκι γλυκό από τα αγαπημένα δέντρα της γιαγιάς – ορνός
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
*Τον ορνό δεν τον κάνουμε ποτέ γλυκό με τη φλούδα !
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξύνουμε τα συκαλάκια απ εξω με ένα τρακτερωτό μαχαίρι και με το κεφαλι ενός καρφιού βγάζουμε τον σπόρο.
Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε τρεις φορες απο δεκα λεπτά στην κατσαρολα προσθέτοντας μεσα λεμονόφυλλα ξύλο κανελας και μοσχοκάρφια καθε φορα και καινουργια
τα βαζουμε στην γαλαζόπετρα για είκοσι λεπτα και μετα τα ξεπλενουμε καλα πολλές φορες με νερο κρύο
*χωρίς γαλαζόπετρα θα χασει απο το χρωμα ομως δεν θα ειναι το εντονο πρασινο
** Δεν χρειάζεται ασβέστη το συκαλάκι. Μη βάλετε ούτε γαλαζόπετρα σε περίπτωση που δεν έχετε! (επηρεάζει μόνο το χρώμα). Ο ασβέστης μπαίνει σε γλυκά που λιώνουν όπως το βερίκοκο ή η κολοκύθα. Τα συκαλάκια είναι σφικτά.
Βαζουμε ζαχαρη και νερο και ρίχνουμε τα συκαλάκια μεχρι να δεσει το σιροπι αναλογα με τα συκα αν ειναι μεγαλα ή μικρα στα 30 κομμάτια 1 κιλο ζαχαρη και εναμιση ποτηρι νερο εγω εβαλα στα 25 κομματια
προς το τελος ριχνουμε 2 βανιλιες και μια κουταλια της σουπας ξυνό.
Σαν το σπιτικό δεν έχει!
Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ..
Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα μας θυμηθείς
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.