Connect with us

Γρηγορες Συνταγες

Σπιτικός ξινός τραχανάς. Θρεπτικότατος γεμάτος νοστιμιά

ΥΛΙΚΑ: 4  κιλά γάλα  πρόβειο 2 μικρές  χούφτες  αλάτι 5 κιλά  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις ..και  ακόμα   περισσότερο όσο πάρει το ζυμαράκι μας .. το θέλουμε αρκετά  σφιχτό ή  4  κιλά για  όλες  τις  χρήσεις  και  1 κιλό  κίτρινο ..ή  και  αν  θέλετε  βάλτε  και  400-500 γρ σιμιγδάλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    Βράζουμε   το  γάλα […]

Published

on

P8200921 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ:
4  κιλά γάλα  πρόβειο
2 μικρές  χούφτες  αλάτι
5 κιλά  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις ..και  ακόμα   περισσότερο όσο πάρει το ζυμαράκι μας .. το θέλουμε αρκετά  σφιχτό ή  4  κιλά για  όλες  τις  χρήσεις  και  1 κιλό  κίτρινο ..ή  και  αν  θέλετε  βάλτε  και  400-500 γρ σιμιγδάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βράζουμε   το  γάλα αφού  πρώτα  το περάσουμε   από μια  πυκνή   σήτα   να  μαζέψουμε   κάθε  ξένο σώμα …  σε κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά να βράσει…όχι  πολύ δυνατή φωτιά   γιατί θα  κολλήσει(το πρόβειο  κολλάει  πιο εύκολα   είναι  αρκετά  παχύ ) και  ανακατεύουμε   συνέχεια ,προσθέτουμε και  το αλάτι  και  ανακατεύουμε να λιώσει  καλά  το αλάτι  .( προσέχουμε να  μην  μας  κόψει το γάλα .. για αυτό  ρίχνουμε  μια  μικρή  κουταλιά  σόδα… βοηθάει   στο να  μην  μας  κόψει  το  γάλα  ..)

Όταν  αρχίσει  να  βράζει ( διπλώνει  ) το κατεβάζουμε από την  φωτιά  και το ανακατεύουμε συνέχεια  μέχρι  να  γίνει   τελείως  χλιαρό .. σε  αυτό  το σημείο   αφήνουμε   να  το  γάλα  σε θερμοκρασία  δωματίου   να  ξινίσει   για  αρκετές   ώρες, πάνω από  24  ώρες  .
Αν  δεν  θέλουμε   να το κάνουμε με  ξινισμένο  γάλα    αφού  βράσουμε  το γάλα  .. το αφήνουμε   να κρυώσει  και  το φτιάχνουμε   γιαούρτι ..εδώ   θα  βρούμε  λεπτομέρειες  για  σπιτικό  γιαούρτι ..

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και  σε  μια  βαθιά  λεκάνη  ρίχνουμε το  γάλα  ή  το γιαούρτι και  στην συνέχεια  το αλεύρι  λίγο  -λίγο  και ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας  ώσπου  η  ζύμης  μας να γίνει  σφιχτεί όσο  του  ψωμιού αλλά και ακόμα  περισσότερο  .. όσο  πιο σφιχτεί   τόσο πιο εύκολα  θα  στεγνώσει  και  θα  τον  τρίψουμε  πιο  γρήγορα  και  πιο εύκολα.Την σκεπάζουμε την  ζύμη μας  με  μια  πετσέτα  νωπή και  μια  κουβερτούλα και  την αφήνουμε  από  3-4   ώρες  μέχρι και μια νύχτα  σκεπασμένη  ..να  ξεκουραστεί  σε  μέρος  χωρίς  ρεύματα .

Ζυμώνουμε  αν  θέλουμε  από το βραδάκι  και  αφήνουμε  την ζύμη καλά σκεπασμένη στο  ψυγείο και  την  επομένη μέρα  ετοιμάζουμε  το  τραπέζι  με  το  τραπεζομάντιλο  που  θα  τοποθετήσουμε τα  κομμάτια  του ζυμαριού .

  • Με  την  βοήθεια ενός μαχαιριού ή  ακόμα και με  τα χέρια μας κόβουμε μικρά  κομμάτια  και  τα χέρια μας τα  ανοίγουμε σε  μικρές  πιτούλες ..λεπτές  σε  πάχος ώστε να  στεγνώσουν   γρήγορα ,( σε αυτή  την  δουλίτσα βοήθησαν όλες οι γυναίκες τις οικογένειας  μεγάλες  και  μικρές  γιαγιά , κόρες και  εγγονούλες  6  και  8 χρονών  ) τα  τοποθετούμε με  την σειρά στο τραπεζομάντιλο να  μας  πάρει  όλο  το ζυμάρι, και  τα σκεπάζουμε με  ένα  μεγάλο τούλι  .

Τα αφήνουμε  σε  σκιερό και  με  αέρα  μέρος   να  αρχίζουν  να  στεγνώνουν   σε   λίγες  ώρες, όχι  σε  μέρος  που έχει  ήλιο   όμως .

Ο ήλιος  έχει  την  τάση να  κάνει  το ζυμάρι  ..να  μαλακώνει  χωρίς  να το ξεραίνει , ή και  μέσα  στο  σπίτι  με  ένα  ανεμιστήρα   για  να τον βοηθήσει  να  στεγνώσει ..

Μετα  από  λίγη  ώρα αρχίζουμε να τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια-τρίβοντας με τα  χέρια  μας  πάντα  όπου γίνετε , όπως  φαίνεται   στην   παρακάτω  φωτογραφία , και  το αφήνουμε  να  ξεραθεί  λίγο  ακόμα .( δεν  βάζω ακριβές το  χρόνο  που θα χρειαστεί να   ξεραθεί είναι πολύ σχετικός, λέει  η μαμά  μου  )

  • Όταν  πια  ξεραθεί  αρκετά, παίρνουμε  το  πιο  χοντρό  κόσκινο και  αρχίζουμε  να  κόβουμε  τον  τραχανά με  τα χέρια  μας βάζοντας  λίγη  δύναμη, όπως  φαίνεται  στην  φωτογραφία  παρακάτω   .

 

  •  Στη  συνέχεια  παίρνουμε  το πιο λεπτό κόσκινο και  ξαναπαιρνάμε  τον τραχανά να   κοπεί   αν  τον  θέλουμε αρκετά λεπτοκομμένο όπως  εμείς στην οικογένεια  μας .
  • Αν πάλι δεν  τον  θέλουμε  λεπτό  αραιώνουμε τον  τραχανά  πάνω στο  τραπεζομάντιλο  που στρώσαμε πάνω στο  τραπέζι , αρκετά  ώστε  να  μην  ανάψει, και  τον σκεπάζουμε   με  ένα   τούλι  για  να τον προστατέψουμε  από  την εισβολή εντόμων .
  • Και  τον αφήνουμε  να  στεγνώσει σε  καλά  αεριζόμενο χώρο να  στεγνώσει  για   τουλάχιστον   2-3  μέρες  .. και  τον  μαζεύουμε σε  μια  καθαρή  μαξιλαροθήκη ή σε γυάλινα βάζα   .

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : plathozymarakia

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές4 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές6 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές6 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές20 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές22 ώρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Exit mobile version