Πιτες
Μου τρέξανε τα σάλια – πολυ ωραία φτιαγμένη χρυσό ψημένη και πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3/4 του κιλού σπανάκι
1 ξερό κρεμμύδι
3 – 4 κρεμμυδάκια χλωρά
2 πράσα
Καυκαλίδες
Αγριο μάραθο
Δυόσμο
Λαπάτα
Αγγουρίτσα
2 αυγά
Τυρί φέτα
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
1 κιλό αλεύρι
4 κτσ. ελαιόλαδο
2 κτσ. ξύδι
1 και μισό κοφτό κτγ. αλάτι
Νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
Το ζυμάρι γίνεται πολύ, φτιάχνουμε και τυρόπιτες από αυτό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και τις μυρωδιές.
Κόβουμε τα σπανάκια ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε να βγάλουν τα υγρά τους, τα στίβουμε πιέζοντας τα στις χούφτες μου και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
Ρίχνω όλες τις μυρωδιές ψιλοκομμένες, το τυρί, τα αυγά, το πιπέρι, ελαιόλαδο, το ψημένο φύλλο τριμμένο, ανακατεύω και το αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγω 13 φύλλα το πρώτο το ψήνω και το τρίβω μέσα στη γέμιση να απορροφήσει τυχόν υγρά.
Έχουμε λαδώσει το ταψί και στρώνω 6 φύλλα κάτω λαδώνοντας κάθε ένα που βάζουμε.
Ρίχνουμε την γέμιση, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσά τους και το επάνω.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο, χαράζουμε σε κομμάτια, καταβρέχουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο το πρώτο μισάωρο στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.