Συνταγές
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΦΗ
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ:
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,
200 γρ αλεύρι ζυμωτό ,
100 γρ σιμιγδάλι
600 γρ. νερό ,
20 γρ. αλάτι
250 γρ. προζύμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το νερό με το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε για 2 λεπτά και το αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο ( διαδικασία αυτόλυσης ) , προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπόλ σκεπασμένο και κάθε 30 λεπτά κανουμε 4 διπλώματα και το επαναλαμβάνουμε αυτό 5 φορές κάθε 30 λεπτά . Η διαδικασία αυτή γίνετε για ενδυνάμωση της γλουτένης της ζύμης μας .
Μετά δίνουμε το σχήμα που θέλουμε αλευρώνουμε πολύ καλά και βάζουμε την ζύμη σε βαμβακερό πανί καλά αλευρωμένο για 2-4 ώρες σε ζεστό μέρος . Βάζουμε την γάστρα στον φούρνο και τον ρυθμίζουμε στους 230 βαθμούς με το καπάκι της μαζί να κάψουν καλά .
Βάζουμε την ζύμη στην καυτή γάστρα και χαράζουμε και με σκεπασμένη γάστρα ψήνουμε για 35 λεπτά στους 230 βαθμούς και 35 λεπτά χωρίς καπάκι στους 180 βαθμούς, η σε ταψί για 45-60 λεπτά στους 200 βαθμούς..
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”