Συνταγές
Σκαλτσούνια νηστίσιμα γεμιστά με μαρμελάδα από ξερά σύκα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά για 40 κομμάτια:
Για την ζύμη:
200 ml κρασί λευκό – βάλαμε Σάμος λευκό γλυκό
200 ml αραβοσιτέλαιο
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για την μαρμελάδα:
250 γραμ. ξερά σύκα Κύμης – 1 συσκευασία
150 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι – 3/4της κούπας
80 γραμ. νερό – σχεδόν μισή κούπα
90 γραμ. μέλι – 6 κουτ. σούπας κοφτές
Για την γέμιση:
200 γραμ. καρυδόψυχα
300 γραμ. από την μαρμελάδα με τα ξερά σύκα
2 κουτ. σ. σουσάμι
1 κουτ. γλ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
1/4κουτ. γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
Για την επικάλυψη:
Ανθόνερο
Άχνη στέβιας λευκή
Κανέλα Κεϋλάνης
Επιπλέον θα χρειαστούμε:
1 μπολ με νερό
Πινέλο σιλικόνης
Λαδόκολλα
Εκτέλεση
Προ –εργασία:
Φτιάχνουμε την μαρμελάδα νωρίτερα.
Μουλιάζουμε τα σύκα, κομμένα σε κομματάκια μέσα στον χυμό πορτοκάλι και το νερό, για 4 – 5 ώρες.
Κατόπιν, τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με τον χυμό, και τα πολτοποιούμε.
Βγάζουμε τα μαχαίρια, προσθέτουμε το μέλι, και ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας με κουτάλι.
Διατηρούμε την μαρμελάδα στο ψυγείο.
Συνεχίζουμε με την ζύμη:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμη, στο μίξερ, με το φτερό.
Ξεκουράζουμε την ζύμη, τυλιγμένη σε μεμβράνη, μισή ωρα.
Φτιάχνουμε την γέμιση:
Σε μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, μέχρι να έχουμε μια πηχτή πάστα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου, στον αέρα.
Ανοίγουμε φύλλο, και κόβουμε δίσκους με κουπ – πάτ. -Μαζεύουμε την ζύμη, που περίσσεψε από τα κοψίματα, και την ξανανοίγουμε.
Πατάμε με το χέρι μας, τον κάθε δίσκο, να ανοίξει κι άλλο, βάζουμε από 1 κουτ. γλ. γέμιση, αλείφουμε τις άκρες με λίγο νερό, και κλείνουμε τσιμπώντας τις άκρες.
Βάζουμε το σκαλτσούνια σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά, η μέχρι να ροδίσουν, στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Βγάζουμε, και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί.
Κατόπιν, τα ψεκάζουμε με ανθόνερο, πασπαλίζουμε με άχνη Στέβιας, – ρίχνουμε από τρυπητό- και κανέλα.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!