ΥΛΙΚΑ
375 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
5 γρ. ξηρή μαγιά (ή 15 νωπή)
75 γρ. ζάχαρη
1/3 κ.γ. αλάτι
12 γρ. γάλα σε σκόνη
40 γρ. λιωμένο βούτυρο
1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 μικρό αυγό
195 ml νερό
Για την κρέμα θα χρειαστείτε
350 ml γάλα
2 κρόκους
2 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
βανίλια
40 γρ. βούτυρο
50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και αλεσμένα στο μπλέντερ
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά: αλεύρι, σκόνη γάλακτος, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι.
Χτύπησε το αυγό με ένα πιρούνι και προσθέστε το μαζί με το νερό σταδιακά στο μείγμα, ζυμώνοντας. Προσθέστε το ξύσμα και το βούτυρο στο μέσο της ζύμης. Η ζύμη μπορεί να κολλάει λίγο, αλλά δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλο αλεύρι.
Σκεπάζετε τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Για την κρέμα parisienne
Διαλύστε το κορν φλάουρ στο γάλα, προσθέστε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (όταν η κρέμα είναι έτοιμη αρχίζει να κάνει φουσκάλες).
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και προσθέστε το βούτυρο, χτυπημένο ελαφρά, τα αμύγδαλα και το χυμό, ανακατεύοντας πολύ καλά.
Αλευρώστε μια επιφάνεια και χωρίστε τη ζύμη σε 15 κομμάτια. Ανοίξτε κάθε κομμάτι σε οβάλ σχήμα περίπου 12-15 εκατοστά. Βάλτε κρέμα στην μια άκρη και κλείστε τη ζύμη πολύ καλά.
- Κόψτε την υπόλοιπη ζύμη σε λωρίδες και τυλίξτε τις σε ρολά .
- Τοποθετήστε τα ρολά σε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα 30 λεπτά. Αλείψτε τα ρολά με κρόκο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάλτε τα ψωμάκια από το φούρνο, σκεπάστε τα με μια πετσέτα και αφήστε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.
Εμπνευσμένα από εδώ: toftiaxa.gr
Φωτογραφίες από εδώ: sloosh.ru