Συνταγές
Αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε έστω μια φορά! Ρολό κιμά γεμιστό!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 φύλλα για πίτες και ενάμιση περίπου φύλλο σφολιάτας , που προτίμησα να τα φτιάξω όλα χειροποίητα!
Για τη γέμιση του ρολού :
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισή πιπεριά κόκκινη
Μισή πιπεριά πράσινη
50 γρ. ζαμπόν ή μπέικον
Μισό κ.γ. θυμάρι
Για το ρολό :
500 γρ . κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
80-100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 πρέζα μπούκοβο
Λίγο κύμινο
Μισό κ.γ. θυμάρι, ξερό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ξύσμα λεμονιού, από μισό λεμόνι
40 γρ. κέτσαπ
1κγ αλάτι
Πιπέρι
1 κγ δυόσμο ξηρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
100 γρ. κασέρι ή κίτρινο τυρί
Για τη γέμιση :
Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά , προσθέτω 1 κ.σ. ελαιόλαδο!
Κόβω τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζω στο τηγάνι , λίγο να μαλακώσουν !
Κόβω το ζαμπόν ή το μπέικον σε κυβάκια, το βάζω στο τηγάνι και σωτάρω!
Προσθέτω το θυμάρι, ανακατεύω και αφαιρώ από τη φωτιά!
Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει!
Για το ρολό :
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C στον αέρα !
Αλέθω στο multi το κρεμμύδι και το σκόρδο!
Βάζω τον κιμά σε ένα μπώλ και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το μπούκοβο, το κύμινο, το θυμάρι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ξύσμα από το λεμόνι, την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το αυγό , τον δυόσμο και ανακατεύω πολύ καλά !
Μεταφέρω το μείγμα του κιμά σε λαδόκολλα που έχω αλείψει με λάδι και τον απλώνω καλά με τα χέρια μου!
Απλώνω στη μέση τη γέμιση από το τηγάνι και το κασέρι κομμένο σε λεπτές φέτες!
Τυλίγω σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας και φροντίζω η γέμιση να είναι στο κέντρο του ρολού!
Τυλίγω με τη λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο ( σαν καραμέλα) και μεταφέρω σε ταψί με σχάρα !
Ψήνω για 40λ περίπου!
Στη συνέχεια ανοίγω τη λαδόκολλα και ψήνω για 20 -25λ λεπτά επιπλέον μέχρι να πάρει χρώμα !
Αφήνω να κρυώσει!
Για τη ζύμη τύπου σφολιάτας :
300 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο
100 γρ. παγωμένο νερό
Αλάτι
Εκτέλεση :
Ρίχνω το αλεύρι στο multi και το κρύο βούτυρο από το ψυγείο και τα κόβω σε μικρά κομμάτια ! Ανακατεύω για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προσθέτω το παγωμένο νερό και το αλάτι !
Όταν τα υλικά τείνουν να αναμειχθούν, μεταφέρω το μείγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνω για να δημιουργηθεί μια ζύμη ! Τυλίγω τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για μια ώρα να ξεκουραστεί !
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ,αφού πρώτα κρατήσω λίγο ζυμαράκι ,ίσα με ένα μέτριο πορτοκάλι !
Για την σύνθεση:
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. θυμάρι
Το ψημένο γεμιστό ρολό
2 χειροποίητα φύλλα για πίτες ( ή έτοιμα φύλλα κρούστας )
Το χειροποίητο φύλλο τύπου σφολιάτας ( ή 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας 850 γρ )
10 δαμάσκηνα, ξερά, χωρίς κουκούτσια
10 βερίκοκα, ξερά, χωρις κουκούτσια
100 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κρόκο
2 κ.σ. νερό
Κόβω τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια !
Στη συνέχεια, απλώνω τα 2 φύλλα για πίτες στον πάγκο εργασίας !
Σε ένα μπώλ αναμειγνύω τη μουστάρδα με το μέλι και την κανέλα και τα ρίχνω πάνω από τα φύλλα για πίτες !
Το απλώνω με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια τους !
Πασπαλίζω με το θυμάρι!
Απλώνω τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα !
Σπάω τα κάστανα με τα χέρια σε κομματάκια και τα απλώνω μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα !
Στο κέντρο των φύλλων
βάζω το ψημένο ,γεμιστό ρολό κιμά!
Διπλώνω τα φύλλα φτιάχνοντας ένα ρολό και το βάζω στο κέντρο της σφολιάτας που έχω ανοίξει !
Διπλώνω την σφολιάτα “αγκαλιάζοντας” το ρολό!
Γυρίζω τις άκρες διπλώνοντάς τες προς τα κάτω και μεταφέρω σε ένα ταψάκι !
Με το κομμάτι ζύμης που κράτησα ,ανοίγω ένα μικρό φύλλο και κόβω σχέδια με χριστουγεννιάτικα κουπάτ ή αν χρησιμοποιήσω έτοιμη σφολιάτα , χρησιμοποιώ το μισό από το δεύτερο φύλλο και διακοσμώ πάνω στο ρολό!
Ανακατεύω τον κρόκο με το νερό και με ένα πινέλο αλείφω τη σφολιάτα σε όλη την επιφάνεια της!
( Αυτή την φορά άλειψα μόνο με λάδι και γάλα)
Ψήνω στον φούρνο για 30-35 λεπτά !
Ξεφουρνίζω ,αφήνω 10-15 λ , κόβω σε ροδέλες και σερβίρω σκέτο ή με σάλτσα ψητού!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.