Συνταγές
Αφρός, βαμβάκι, γεύση, άρωμα….το κάτι άλλο! Τα ελληνικά ρολά κανέλλας
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
760-770 γρ αλεύρι γοχ
150 γρ ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα (θερμοκρασία δωματίου-τα αφήνω 10 λεπτά σε μπολάκι με ζεστό νερό)
40 γρ φρέσκια μαγιά (ή 1 φακ. ξηρή)
400 mlγάλα χλιαρό (38 βαθμών)
50 ml σπορέλαιο
50 γρ βούτυρο πολύ μαλακό
1 κγλ βανιλέτα ή 2 σωληνάκια
1 κγλ μαχλέπι τριμμένο
½ κγλ κακουλέ τριμμένο
¾ κγλ αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ (ανακατεύεις όλα μαζί με ένα πηρούνι)
150 γρ βούτυρο πολύ μαλακό
125 γρ ζάχαρη
2 κ.σ κανέλλα
2 κγλ κορν φλάουρ ή νισεστέ
1 κ.σ νερό
ΕΠΑΛΕΙΨΗ : 1 κρόκος χτυπημένος με 1 κ.σ νερό / προαιρετικά φιλέ αμυγδάλου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Zεσταίνω το γάλα περίπου 1 λεπτό στα μικροκύματα, μέχρι να το νοιώθω ζεστό -αλλά όχι καυτό- στα χείλη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 40 βαθμούς αντιστάσεις.
Τρίβω με τα δάχτυλα τη μαγιά σε μεγάλο μπολ 4λιτρο.Ρίχνω το γάλα και τη διαλύω καλά. Προσθέτω τα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το λάδι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.Το αλάτι στο τέλος με το αλεύρι.Δουλεύοντας με ένα γερό κουτάλι ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι. Ζυμώνω με τα χέρια.Η ζύμη θα κολάει ελαφρά στο μπολ.Την αλείφω σε δόσεις με το μαλακό βούτυρο ζυμώνοντας να το απορροφήσει. Στο τέλος θα κολλάει ελάχιστα, έτσι πρέπει.
Σβήνω το φούρνο, σκεπάζω το μπολ με μεβράνη και το βάζω μέσα.
Αφήνω περίπου 1 ώρα να ανέβει η ζύμη έως τα χείλη του μπολ.
Στο μεταξύ ανακατεύω σε βαθύ πιάτο όλα τα υλικά της γέμισης.
Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ( χρησιμοποιώ μια πλαστική που δεν χρειάζεται αλεύρωμα). Της κάνω μερικά διπλώματα να ξεφουσκώσει. Τη ζυγίζω και κάνω τη διαίρεση προς 20. Η δική μου ήταν 1460 γρ άρα βγάζει 20 μπαλάκια των 73 γραμμαρίων.
Κόβω και ζυγίζω 20 κομμάτια της ζύμης ,ώστε να ψηθούν μετά ομοιόμορφα. Κάθε κομμάτι το δουλεύω ελάχιστα να γίνει μπαλάκι. Καλύπτω τα μπαλάκια με φιλμ για να μη ξεραθούν.
Ανοίγω κάθε μπαλάκι σε ελαφρώς μακρόστενο λεπτό πιτάκι, κάνω καθετες τομές (ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ) και αλείφω λίγη γέμιση στο μισό πιτάκι. Το τυλίγω σε ρολάκι και το στρίβω σε σχήμα σαλίγκαρου (ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ).
Αραδιάζω τους σαλίγκαρους σφιχτά σε ταψάκι 25Χ35 εκατ. ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να φουσκώσουν 25-30 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Αλείφω με κρόκο και αν έχω σκορπάω φιλέ αμυγδάλου.Ψήνω επί 25 λεπτά. Αν παίρνει πολύ χρώμα σκεπάζω το ταψί με μια λαδόκολλα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.