Συνταγές
Εύκολα Δανέζικα ρολάκια με κρέμα και σταφίδες – να είχα ένα τώρα..
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά της ζύμης:
8 γρ. ξηρή μαγιά (1) φακελάκι ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
200 ml γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας η δύο φακελάκι βανίλιας
Κρέμα:
500 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. κόρν φλάουρ ή αλεύρι
1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
Επιπλέον:
Σταφίδες μαύρες κορονθιακες
Επαλληψη:
1 κρόκος με λιγο νέρο
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τη μαγιά σε ένα μπόλ, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λιγο λίγο το αλεύρι και το βούτυρο. Κάνουμε μια ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας (περίπου 10 λεπτά ζύμωμα).
Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη για 2 ώρες να διπλασιαστεί. Σε αυτό το διάστημα κάνουμε την κρέμα με όλα τα υλικά και αφήνουμε να κρυώσει
σκεπάζοντας με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα (για να μην πιάσει κρούστα).
Αφού φουσκώσει η ζύμη την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα (όχι πολύ λεπτό) και απλώνουμε την κρέμα. Ρολαρουμε και κόβουμε με μια κλωστή σε ατομικά ρολακια.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 20′ λεπτά σκεπασμένα να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σταφίδα και φυλλαράκια αμυγδάλου.
Ψήνουμε στους 180′ C βαθμούς στις αντιστάσεις για 20′-25′ λεπτά (όταν πάρουν χρώμα είναι έτοιμα).
Βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.