Συνταγές
Πολύ ωραίος Σπιτικός ξινός Τραχανάς !
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Νόπη Λαζαρίδου Τσιμούλα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3 κιλά γιαούρτι πρόβειο ξινο. (Το άφησα εκτός ψυγείου για 5 μέρες για να ξινισει. ..εξου και το ξινος!)
16 αυγά
2 κουταλιές αλάτι
Μια κούπα προζύμι (ήδη ξινισμένη μαγιά που χρησιμοποιουμε για το ψωμι)
Αλεύρι περίπου 6 -6.5κιλα
Ανακάτεψα όλα τα υλικά μαζι..κ ζύμωμα τη ζύμη αρκετά σφιχτή. ..ανά διαστήματα 4 -5 ωρών ξαναζυμωνα κ έβαζα και λίγο αλευρι..γιατί φουσκώνε κ μαλάκωνε η ζύμη. ..
Άφησα τη ζυμη πανω απο 24 ωρες κ τη ζυμωσα αρκετες φορες…Θέλουμε ζύμη σφιχτή για να στεγνώσει μετά ποιο εύκολα. .
Από το πρωί άρχισα να ανοίγω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια κ να την απλώνω πάνω σε τραπεζομαντηλα για να στεγνώσει (δεν πέτυχα καλό καιρό αλλά ευτυχώς σήμερα βγήκε ο ήλιος και μέχρι το μεσημέρι κάθε κομμάτι που στεγνώνει το περνούσα από το κόσκινο ειδικό για τραχανα
Μέχρι τα νυχτώσει το έτριψα όλο και το έχω απλωμένο μέχρι να στεγνώσει καλά για να διατηρηθεί μέσα σε πάνινες σακούλες το χειμώνα. ..
Περιττό να σας πω ότι η ζύμη μοσχοβολαει..κ το χρωμα του τριμμένου τραχανά είναι χρυσαφένιο.
Η Συνταγή είναι από κ. Νόπη Λαζαρίδου Τσιμούλα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.