Συνταγές
Πολύ ωραία, νοστιμότατη και καλοφτιαγμένη προζυμόπιτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
2 κούπες αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
3 μεγάλα αβγά
1 φακελάκι μαγιά
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1/2 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
Χλιαρό νερό( όσο πάρει για έναν παχύρευστο χυλό)
250 γρ φρέσκο χωριάτικο τυρί
300 γρ φέτα
Λίγες τσιμπιες βούτυρο αγελάδος(για το άρωμα) πάνω στην πίτα και για το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι τη ζάχαρη το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά ανακατεύουμε και πάλι.
Επειτα προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το λάδι.
Ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
Αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένο να φουσκώσει και προσθέτουμε μέσα τα τυριά.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί νούμερο 40 (αν την θελουμε λίγο πιο λεπτή) και απλώνουμε με το χέρι μου το χυλό .
Προσθέτουμε λίγες τσιμπιές βούτυρο στην επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – Ρουλα Λυρου.
Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως θα φτιάξεις νόστιμη σπιτική πατατόπιτα
Η Συνταγή είναι της κ. Giota Kiriaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε 1.5κιλο πατάτες σε αλατισμένο νερό.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Ρίχνουμε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο,μαϊντανό.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μισό φλιτζάνι λάδι και σοτάρουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Το ρίχνουμε στο μείγμα με τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Για το φύλλο έβαλα σε μια λεκάνη ένα ποτήρι νερό λίγο αλάτι 2κουταλιες ξύδι. 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε μισή ώρα και ανοίγουμε τα φύλλα.
Εγώ έβαλα τρία κάτω αλειμμένα μεταξύ τους με λάδι την γέμιση και τελείωσα με δύο φύλλα επάνω. Χαράζουμε την πίτα λαδώνουμε καλά και ψήνουμε στους 180βαθμους για μια ώρα περίπου να ροδίσει.
Η Συνταγή είναι της κ. Giota Kiriaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.